Zó vind je je perfecte scriptieonderwerp

Waar de een vanuit zijn of haar onderwijsinstelling een thema krijgt toegewezen, moet de ander zelf op zoek naar een scriptieonderwerp. Dat valt niet altijd mee. Daarom een lijst met tips om je op weg te helpen.

Om onnodige vertraging op te lopen, is het handig om zo’n half jaar voordat je je scriptie gaat schrijven actief te zoeken naar een onderwerp. Zo kun je op tijd beginnen met schrijven, maar loop je ook niet zo’n groot risico dat je onderwerp al verouderd is. Het zoeken naar onderwerpen kan op diverse (online) plekken.

Vaktijdschriften

Juridische tijdschriften als Ars Aequi en het Advocatenblad zijn prima bronnen voor inspiratie. Hierin worden de meest actuele juridische ontwikkelingen behandeld. Nieuwsgierig? Studenten kunnen voor 25 à 30 euro een studentenabonnement op Ars Aequi nemen. De edities van het Advocatenblad zijn hier gratis te bekijken.

Online databanken

Databanken als Legal Intelligence en Kluwer Navigator zijn – naast het zoeken naar bronmateriaal – bij uitstek geschikt om te zoeken naar interessante scriptieonderwerpen. Beide zoekmachines zijn voor rechtenstudenten gratis te gebruiken.

Blogs

Sites als Vaklunch, IusMentis en HelloLaw staan vol met blogposts over interessante juridische kwesties. Handig om te bepalen welke onderwerpen je nu écht interessant vindt.

Nieuwsbrieven

Met name advocatenkantoren bieden nieuwsbrieven aan waarin ontwikkelingen uit verschillende rechtsgebieden naar voren komen. Voorbeelden zijn de nieuwsbrieven van AMS Advocaten en Dirkzwager.

Rechtspraak

Onmisbaar in dit rijtje: rechtspraak.nl. Bekijk de meest actuele uitspraken in het rechtsgebied waarbinnen je je scriptie schrijft en kijk of je daarin iets bijzonders kunt ontdekken. De meest opvallende zaken worden ook uitgewerkt in aparte nieuwsberichten, dus vergeet niet die ook te bekijken.

Tweedekamer.nl

Kijk op tweedekamer.nl onder ‘Kamerstukken’ wat er speelt in Den Haag. Wetsvoorstellen en nieuwe wetten en regelingen zijn uitstekend voer voor een scriptie.

Kranten

De meeste inspiratie kun je nog steeds opdoen in het dagelijks leven. Dat betekent dus simpelweg het lezen, lezen en nog eens lezen van kranten en bekijken van sites als nu.nl. Vergeet ook het journaal niet. Kijk verder eens wat er bij buitenlandse media speelt.

TIP! Komt je bachelor- of masterscriptie eraan en zie je daar nu al tegenop? Geen nood, onze online scriptiecursus is terug! In twee intensieve middagen krijg jij de theoretische én praktische handvatten aangereikt om van jouw scriptie een succes te maken. Bekijk alle informatie hier.