Zó ga je goed voorbereid de Kerstdagen in

De een begint in augustus al, de ander koopt de dag vóór Kerst nog de laatste cadeaus. Wil je niet wéér last-minute wollen sokken inslaan voor je vader of de zoveelste fles rum voor je huisgenoot kopen? Het kan anders.

Familie, een partner, vrienden, huisgenoten en commissieleden; als student moet je zomaar voor meer mensen kerstcadeaus kopen dan je lief is. Hoewel we als redactie jaarlijks in december een fijne lijst vol cadeau-inspiratie delen, kan het nóg makkelijker. Het toverwoord? Kerstpakketten.

Menig student zal zich van vroegere bijbaantjes nog het beeld herinneren van karige cadeaubonnen en dozen vol afgedankte producten waarvan je de helft niet gebruikte, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Een kleine rondgang op het internet leert dat je tegenwoordig prachtige kerstpakketten kunt bestellen, tegen alle mogelijke prijzen. Zo zijn er nog steeds de traditionele pakketten vol lekkere hapjes en snacks, maar kun je ook Rituals producten en pakketten met een thema bestellen, zoals chocolade en drank. Besturen van verenigingen kunnen het voor zichzelf helemaal gemakkelijk maken: vaak is er ook de mogelijkheid om ontvangers zelf hun kerstpakket samen te laten stellen met een speciale code.

Kerstpakket bestellen

Aangezien de keuze qua zowel aanbieders als producten reuze is, moet je van tevoren in ieder geval rekening houden met de volgende zaken:

  1. Wat is mijn budget? De kosten voor een pakket lopen doorgaans uiteen van 5 tot 150 euro per stuk. Voor iedereen is er dus echt wat wils.
  2. Wie is de ontvanger? Is de persoon aan wie je het pakket geeft een zoetekauw, houdt diegene van een lekker biertje of ontvangt hij of zij met de feestdagen graag een lekker luchtje? Pakketten zijn hier gemakkelijk op aan te passen.
  3. Hoe laat je het bezorgen? Wordt het pakket (of de pakketten) bij jou afgeleverd of bij de ontvanger? Zeker als je meerdere pakketten direct naar anderen wilt sturen, loont het om bij diverse aanbieders te kijken naar de verzendkosten.
  4. Wanneer moet het bezorgd worden? We komen er niet onderuit: ook een kerstpakket zul je een beetje moeten plannen. Wil je zeker zijn van tijdige bezorging? Plaats je bestelling dan uiterlijk eind november.

Aan de slag!

Vind je het tóch leuker om je eigen pakket te maken? Schaf dan rieten manden of houten kistjes aan en vul die met kleine spulletjes die de ander zeker leuk vindt. Zachte sloffen, een foute kersttrui of scheurkalender, douchefoam, een boek of tijdschrift, een cadeaubon van zijn of haar lievelingswinkel, jullie lievelingsfoto in een mooi lijstje, een handige gadget; een persoonlijk cadeau is altijd goed. Fijne feestdagen!

Lees ook: 100+ kerstcadeaus voor rechtenstudenten!