Zo financier jij jouw studentenleven!

‘De arme student’. Het is niet voor niets een algemeen bekend begrip, want de meeste studenten zitten vaak gewoon behoorlijk aan de grond. Hoe je jouw uitgaven laag kunt houden zonder dat de leuke dingen erbij inschieten vertellen we jou hier!

Door Marieke Heetvelt

1. Boodschappen
Je boodschappen kun je op verschillende manieren doen. Veel mensen kopen gewoon alles wat ze lekker vinden zonder überhaupt op de prijs te letten. Maar als student is het slim om juist op je boodschappen te besparen door niet elk product van het duurste merk te kopen. Natuurlijk is het wennen dat je niet altijd een volle koelkast hebt zoals bij je ouders thuis, maar het hoort wel bij het leven van een student om niet al te luxe te eten. Producten van een goedkoper merk zijn niet eens per definitie minder lekker, dus probeer eens wat goedkopere producten en je zult zien dat het je veel geld scheelt!

2. Samen eten
Met meerdere mensen eten is altijd goedkoper dan alleen eten. Daarnaast is het natuurlijk ook gezellig om met meerdere mensen te eten, zoals je huisgenoten of vrienden/vriendinnen. Wanneer je alleen eet zal je vast gemerkt hebben dat je bijna altijd teveel eten hebt waardoor je of drie dagen hetzelfde moet eten of een hoop eten moet weggooien. Je kan natuurlijk ook de restjes invriezen, maar ook dat is soms lastig in een studentenhuis omdat de vriezers vaak erg vol zitten. Als je de kosten van het avondeten deelt, scheelt dit een hoop, en daarbij heb je dan meestal geen eten over wat je moet bewaren of weggooien.

3. Feestjes
Feestjes zijn natuurlijk erg leuk, maar kosten ook redelijk wat geld. Het is het slimste om van tevoren gezellig met vrienden af te spreken, zodat je als je eenmaal op het feestje bent niet al te veel geld kwijt bent aan drankjes.

4. Bijbaantje
Het is natuurlijk een voor de hand liggende tip, maar een bijbaantje kan redelijk wat geld opleveren en daarvan kun je een hoop leuke dingen doen! Daarbij leer je ook veel van het hebben van een bijbaan, dus eigenlijk is het een win-win situatie.  Als je al een halve tot één dag werkt per week zal je zien dat je ineens een hoop extra inkomsten hebt!

5. Geef niet onnodig geld uit
Vaak is het zo dat je abonnementen hebt of andere vaste lasten die je betaalt voor dingen waar je helemaal geen gebruik van maakt. Zo hebben veel studenten bijvoorbeeld een sportschoolabbonement terwijl ze bijna nooit naar de sportschool gaan. Dat is zonde van je geld, want je betaalt hier wel maandelijks voor. Het is natuurlijk lastig om een abonnement op te zeggen omdat je hoopt dat je binnenkort wel vaker zult gaan, maar vaak blijkt dit in de praktijk niet te lukken. Zeg je abonnement dus op of maak er echt gebruik van!