Zeven tips voor de zoektocht naar een kamer

Het studiejaar zit er alweer bijna op en dat betekent dat er veel studentenkamers vrij komen. Ga je binnenkort studeren of ben je op zoek naar een nieuwe kamer? Dan is nu de tijd om je zoektocht te starten. Hier zeven fijne tips om de perfecte kamer te vinden.

1. Begin op tijd!

Het klinkt misschien logisch maar toch worden hier de meeste fouten gemaakt. Hoe eerder je begint, hoe meer je keus je uiteindelijk hebt. Zeker als je kritisch bent of op een bepaalde locatie wilt wonen, is het verstandig om zo vroeg mogelijk al rond te gaan kijken. Als je eenmaal een leuke kamer voorbij ziet komen, is het handig om ook zo snel mogelijk te reageren. Er zijn waarschijnlijk veel geïnteresseerden, dus hoe eerder je reageert, hoe groter de kans dat je de kamer krijgt.

2. Wees niet te kritisch

Een studentenkamer is nou eenmaal niet altijd een paleisje. Zeker als je snel iets nodig hebt moet je niet te veel eisen stellen aan een kamer. Iedereen wil namelijk een goedkope, ruime en mooie kamer, maar deze zijn moeilijk te vinden als student.

3. Schrijf je bij zoveel mogelijk kamersites in

Bij hoe meer sites je staat ingeschreven, hoe groter de kans dat je snel een fijne kamer vindt. Het aanbod op deze kamersites is altijd enorm groot, dus genoeg keus! Daarnaast krijg je gelijk een melding mocht er een nieuwe kamer vrijkomen en kan je dus als eerste reageren. De handigste websites zijn:

Kamernet.nl
Kamers.nl
Rooming.nl
Kamertje.nl

4. Word lid van een studentenvereniging

Wil je lid worden van een studentenvereniging en wil je graag in een hecht huis met meerdere mensen wonen? Dan is het handig om eens rond te vragen binnen studentenverenigingen. Binnen een vereniging zijn er vaak veel verenigingshuizen die ieder jaar weer op zoek zijn naar meerdere nieuwe bewoners. Genoeg kansen dus! Bij de meeste studentenhuizen moet je wel hospiteren, maar dit is een leuke kans om nieuwe mensen te leren kennen en je sociale vaardigheden te verbeteren.

5. Social media

Maak een promotiebericht over jezelf en plaats dit op bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Schrijf kort wie je bent, wat je leuk vindt, wat je gaat studeren en vraag of mensen je bericht willen delen. Hoe meer mensen jouw bericht delen, hoe meer mensen jou uiteindelijk de gouden tip kunnen geven voor een leuke kamer. Daarnaast worden op Facebook ook veel advertenties geplaatst met beschikbare kamers. Op Facebook (en langzamerhand ook op Instagram) zijn ook privégroepen die om de zoveel tijd weer een nieuwe woning online plaatsen waar je dan op kan reageren. Vaak zijn dit studentenhuizen. Zie je een leuke kamer voorbijkomen? Reageer direct met een creatief berichtje, zodat je gelijk de aandacht hebt van de andere bewoners.

6. Paniek? Tijdelijke kamer

Mocht je echt niks kunnen vinden en zwaar in paniek zijn, dan is een tijdelijke kamer vaak de oplossing. Als je eenmaal bent gesetteld in je nieuwe studentenstad en nieuwe vrienden hebt leren kennen, kom je veel makkelijker aan een andere kamer. In studentenhuizen komen vaak kamers vrij voor een paar maanden of er zijn verhuurders die een huurcontract voor minimaal zes maanden aanbieden. Dit is onwijs handig mocht je snel naar een andere kamer willen verhuizen.

7. Ga met vrienden samenwonen!

Het is natuurlijk veel gezelliger om samen met je vrienden het nieuwe studentenleven in te luiden en samen te gaan wonen. Het grote voordeel is dat een woning huren met meer mensen ook vaak goedkoper is omdat je zo de kosten kan spreiden. Dit geldt niet alleen voor de huurkosten, want ook de meubels en boodschappen zullen goedkoper zijn. Daarnaast is de kans groter dat je sneller iets gevonden hebt als je met meerdere mensen zoekt dan als je alleen op zoek gaat. Alleen maar voordelen dus!