Wachttijd zelfstandige studentenkamers loopt steeds verder op

Wil je graag een zelfstandige studentenkamer? Dan moet je gemiddeld minimaal drie jaar wachten voordat je hiervoor in aanmerking komt, blijkt uit onderzoek van nu.nl. En de wachttijden lopen op.

Zelfstandige studentenkamers, ook wel studio’s genoemd, zijn woonruimtes waar een student eigen voorzieningen zoals een keuken en badkamer heeft zonder die te hoeven delen. Deze worden toegewezen op basis van de inschrijfduur bij een studentenhuisvester. Dit werkt dus anders dan in studentenhuizen, waar studenten vaak hun medebewoners kiezen.

In Tilburg kom je het snelste aan een studio; hier wacht je gemiddeld 2,9 jaar. In Leiden moet je het langste wachten: 5,3 jaar. In veel gevallen is je studententijd dan alweer voorbij.

Oorzaken

Oorzaak van de oplopende wachttijden is allereerst het gegeven dat er te weinig studentenkamers zijn. Daarnaast worden ze bezet gehouden door oud-studenten die geen starterswoning kunnen vinden.

Hoewel er wel een landelijk actieplan voor studentenhuisvesting bestaat, waarvan het doel is om voor 2030 zestigduizend huizen bij te bouwen, doen tegelijkertijd veel particulieren hun onzelfstandige studentenkamers van de hand. Gemeenten geven namelijk niet altijd meer vergunningen meer voor het verhuren van dergelijke woonruimtes en daarnaast helpen diverse belastingmaatregelen van de overheid ook niet mee. De wachttijden zullen daarom naar verwachting niet snel dalen.

Lees het hele onderzoek van nu.nl hier.

Lees ook: Studentenkamer huren? Zó betaal jij niet te veel