Veredelde stage of mooi opstapje? Zó herken je een goed traineeship!

Traineeships zijn de laatste jaren in opkomst. Net-afgestudeerden krijgen voor een bepaalde periode een kijkje in de keuken van hun wellicht toekomstige werkgever. 

Door op verschillende plekken projecten te doen, wordt de trainee klaargestoomd voor een specialistische functie binnen een organisatie. Andersom brengt het jonge talent een frisse, open blik mee. Maar is zo’n traineeship nu wel zo mooi als het lijkt? En hoe weet je of je een goed traineeship te pakken hebt?

Nog voordat je je hebt ingeschreven, speelt er namelijk al een probleem. De term is namelijk niet beschermd, ofwel: in principe kan een bedrijf elke startersfunctie aanduiden als een traineeship. Dat blijkt uit een uitgebreid achtergrondartikel van de Volkskrant. ‘Bedrijven zijn het labeltje gaan gebruiken om goedkope en gemotiveerde mensen in dienst te nemen. In zo’n traineeship word je nauwelijks opgeleid, maar doe je vooral uitvoerend werk,’ vertelt hoogleraar arbeid en scholing Andries de Grip van de Universiteit Maastricht aan de krant. Ook is er in de masterfase tegenwoordig nauwelijks tijd voor stages. Die theorie is leuk, maar bedrijven zien dan liever eerst dat hun potentiële nieuwe werknemers wat praktijkervaring opdoen.

Zo herken je een goed traineeship

Houd bij je keuze voor een traineeship in ieder geval de volgende drie aspecten in gedachten:

  1. Het selectieproces
    Bij een goed traineeship moeten kandidaten zich doorgaans door verschillende rondes van opdrachten worstelen. Denk aan kennis- en persoonlijkheidstoetsen, videosollicitaties, rollenspellen en het uiteindelijke sollicitatiegesprek. Natuurlijk bieden deze factoren nog geen garantie voor een goed traineeship, maar zijn de toelatingseisen wel érg laag, dan kun je je afvragen of je wel op een goede plek terechtkomt.
  2. Kijk naar de beloofde begeleiding en extra’s
    Heel belangrijk: een fijne begeleider die de nodige steun biedt tijdens je traineeship. Daarnaast heb je recht op een redelijk salaris en een goed aanbod van trainingen. Wordt hier vaag over gedaan? Wegwezen!
  3. Voorkom dat je de stagiair wordt
    Het is bij een traineeship gebruikelijk dat je om de zoveel tijd naar een andere werkplek gaat. Wissel echter niet té vaak; een half jaar is minimaal nodig om goed mee te kunnen draaien. Wordt verwacht dat je om de drie maanden van plek verandert? Dan is het raadzaam om nog eens verder te kijken.

Denk je dat zo’n traineeship wel iets voor je is? Er zijn verschillende websites met overzichten van beschikbare traineeships, onder andere traineeshipoverzicht.nl, traineeshipplaza.nl en nationalevacaturebank.nl.