Tussenjaar voor studenten: nuttig of niet?

Het kan gebeuren dat je tijdens je studie even iets anders wilt dan iedere dag achter je bureau zitten en studeren voor de komende tentamens. Studenten nemen een tussenjaar om zo hun cv te pimpen of om na te denken over een master. Met een tussenjaar kan je veel bereiken, maar dan moet je het goed aanpakken!

Bestuursjaar

Leden van een vereniging kunnen besluiten om een tussenjaar te nemen en de organisatie van hun vereniging op zich te nemen. Dit is de perfecte positie voor een student om verantwoordelijkheid te leren en om zo zichzelf te ontwikkelen. Je leert er veel handige vaardigheden die je later in de toekomst hard nodig gaat hebben bij je toekomstige werkgever of in je eigen bedrijf. Binnen een bestuur zijn er verschillende functies die je kan aannemen, er zit dus vast wel iets voor je tussen! Daarnaast zorgt een bestuursjaar ook voor veel gezelligheid, zoals borrels, feestjes en andere leuke activiteiten.

Reizen

Het is misschien cliché, maar wie wil nu niet de wereld ontdekken? In je eentje of in de vorm van een groepsreis neem je even pauze van je studie om zo een wereldreis te maken. Door middel van het ontdekken van nieuwe landen, nieuwe mensen en nieuwe culturen leer je jezelf ook kennen. Het maakt je enorm zelfstandig, je breidt je netwerk uit en je leert flexibel te zijn. Ga op ontdekkingsreis naar de mooiste plekjes op aarde en geniet!

Vrijwilligerswerk

Wil je graag je steentje bijdragen aan de maatschappij, dan is vrijwilligerswerk de juiste keuze! Door het doen van vrijwilligerswerk ontwikkel je jezelf en je kwaliteiten. Het doen van vrijwilligerswerk kan in Nederland, maar je kan ook naar het buitenland. Daarnaast is het belangrijk om als jurist maatschappelijk betrokken te zijn. Al met al is het doen van vrijwilligerswerk dus een enorm leuke uitdaging en een mooie aanvulling op je cv. Kijk eens naar het artikel ‘7x studenten en hun vrijwilligerswerk’ voor inspiratie.

Stage

Je kan natuurlijk tijdens je studie een stage inbrengen, maar je kan hier ook een tussenjaar voor nemen. Een stage is vooral belangrijk om te kijken bij wat voor soort bedrijven en in wat voor rechtsgebieden jij later wilt gaan werken. Misschien heb je geluk en weet je na je eerste stage al wat de perfecte plek voor jou is. Maar soms is het ook goed om bij meerdere bedrijven een kijkje te nemen om zo al je opties open te houden. Daarnaast zijn stages erg goed voor je praktijkervaring. Benieuwd naar stage-ervaringen in het buitenland? Lees dan de artikelen stage Jakarta, Indonesië’ en ‘stage Bonaire, Caribisch Nederland’ eens!

Taalcursus buitenland

Altijd al vloeiend een vreemde taal willen leren spreken? Dan is een tussenjaar de uitgelezen kans om dit doel te bereiken. Voor een halfjaar vertrek je naar het buitenland om je volledig onder te dompelen in een nieuwe taal.  Naast het leren van een nieuwe taal ben je ook bezig met de lokale cultuur en krijg je de mogelijkheid om excursies en andere activiteiten te doen. Het is een fantastische ervaring, dus pak snel je koffer in!