Tijdelijke koopkrachtmaatregel voor uitwonende studenten stopt per 1 september

De tijdelijke koopkrachtmaatregel, bedoeld om uitwonende studenten te ondersteunen, stopt per 1 september aanstaande. Dat volgt uit een stemming in de Tweede Kamer op donderdag 15 februari over de maatregel.

In het collegejaar 2023/2024 ontvangt een uitwonende student maandelijks 466 euro. Dit bedrag bestaat uit een basisbeurs van 302 euro plus 164 euro vanuit de tijdelijke koopkrachtmaatregel. De invoering van deze maatregel is bedoeld ter ondersteuning van uitwonende studenten vanwege de stijgende kosten van onder meer boodschappen, energie en huur.

Geen verlenging

Hoewel al duidelijk was dat de koopkrachtmaatregel een tijdelijk karakter had, riepen studentenorganisaties tezamen met Kamerleden Jan Paternotte (D66) en Sandra Beckerman (SP) op om de maatregel met een jaar te verlengen.  De Tweede Kamer ging hier echter niet in mee. Hoewel GroenLinks-PvdA, D66, SP, DENK, PvdD, FvD, SGP en Volt groen licht gaven, stemden PVV, VVD, NSC, BBB, CDA, ChristenUnie en JA21 tegen de motie.

Dat betekent dat uitwonende studenten met ingang van het nieuwe collegejaar weer terug moeten vallen op de basisbeurs van 302 euro. Of dit bedrag voldoende is om rond te kunnen komen, is maar zeer de vraag. De Sociaal-Economische Raad (SER) berekende in 2021 al dat een uitwonende student die twaalf uur per week werkt een basisbeurs van 476 euro nodig heeft (inflatie van 2022 en 2023 niet meegenomen).

Brandbrief: “Grote zorgen”

Organisaties LSVb, ISO en JOBmbo gaven vóór de stemming in een brandbrief al aan zich zorgen te maken. “Terwijl de rente is vervijfvoudigd, de boodschappen en huren steeds duurder worden en het collegegeld met dik 200 euro toeneemt door inflatie, zal de basisbeurs fors worden verlaagd omdat de tijdelijke koopkrachtmaatregel van €164,30 euro zal aflopen. […] Dit heeft forse negatieve gevolgen voor de toekomst van studenten. […] Om bestaanszekerheid te bieden aan studenten is het noodzakelijk dat de koopkrachtmaatregel behouden blijft. De mogelijkheid tot het volgen van een studie zonder financiële stress mag niet afhankelijk zijn van de dikte van je portemonnee!”

Verder zegt LSVb-voorzitter Elisa Weehuizen: “De koopkrachtmaatregel erkende juist dat de financiële druk op studenten uit de hand liep. Nu wordt deze ondersteuning weggenomen terwijl de kosten alleen maar stijgen. Je kunt zo niet tegen studenten zeggen dat je hun bestaanszekerheid serieus neemt.”

Voor thuiswonende studenten verandert er overigens niets.

Lees ook: Rente studieschuld in 2024 toch niet omlaag: praktisch onhaalbaar