The road to law school: deze wegen leiden tot de studie rechten!

De weg naar de studie rechten is voor iedereen anders, maar vandaag vertellen we je via welke wegen je toegelaten kunt worden tot een rechtenstudie. Behalve de toelatingseisen delen we ook een persoonlijk verhaal van een van onze redactieleden!

Door Loes van den Wijngaard

Rechten kun je natuurlijk doen op zowel het HBO als de universiteit en voor beide studies gelden andere toelatingseisen. Voor het HBO moet je minimaal een HAVO diploma hebben of een diploma van het MBO niveau 4 en bij sommige instellingen bieden ze ook een speciaal toelatingsonderzoek aan voor mensen boven de 21 jaar, die niet aan de andere opleidingseisen voldoen.

Toelatingsvoorwaarden HBO rechten
– HAVO of VWO diploma
– MBO niveau 4
– Toelatingsonderzoek boven 21 jaar

Als je rechten op de universiteit wil gaan studeren, dan moet je minimaal een VWO diploma hebben, of een HBO propedeuse. Een HBO propedeuse staat niet per se gelijk aan toelating, want je moet in sommige gevallen ook nog aan extra eisen voldoen, zoals je propedeuse die je in 1 jaar moet hebben behaald. Natuurlijk kan je ook via het MBO doorstromen naar het HBO en vervolgens naar het WO, waardoor rechten studeren aan de universiteit voor iedereen mogelijk is, weliswaar via een omweg!

Toelatingsvoorwaarden WO rechten
– VWO diploma
– HBO propedeuse

Natuurlijk zijn ook mensen die al een diploma hebben behaald binnen een ander vakgebied welkom op de rechtenfaculteit, want soms is de weg naar rechten nu eenmaal niet recht vooruit! Zo ook ik (red: redacteur studentenleven, Loes), want voordat ik in 2016 aan de studie rechten in Maastricht begon, had ik al een andere bachelor achter de rug. Mijn eerste bachelor volgde ik aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en verschilt enorm met een rechtenstudie. Ik deed namelijk de studie Amerikanistiek, wat een hele brede studie is die zich richt op allerlei onderdelen van Noord-Amerika, van taal tot geschiedenis, van literatuur tot politiek. Een hele diverse studie dus en totaal anders dan rechten. Maar hoe kwam ik dan toch bij de studie rechten terecht?

In 2015 studeerde ik een semester in Amerika, waar ik onder andere vakken volgde over de Amerikaanse politiek en de ethische kant van het Amerikaanse rechtssysteem. Hierdoor kwam ik in aanraking met een stukje rechten en criminologie, wat meteen mijn interesse wekte. Teruggekeerd in Nederland begon ik mogelijke masters te verkennen die ik na mijn bachelor Amerikanistiek wilde doen en al snel kwam ik ook bij opleidingen van de rechtenfaculteit terecht. Er waren zelfs een aantal masters die ik kon doen met mijn diploma van de letterenfaculteit! Na het bijwonen van open dagen besloot ik toch de sprong in het diepe te wagen en me in te schrijven voor de bachelor rechten in plaats van een master.

Ik koos toch voor een tweede bachelor in plaats van meteen een master omdat ik bang was spijt te krijgen van mijn beperkte juridische achtergrond. Zonder bachelor rechten is een toga-beroep natuurlijk uitgesloten en die mogelijkheid wilde ik mezelf niet ontnemen! Dus zo gezegd, zo gedaan, na mijn diploma in Nijmegen gehaald te hebben, pakte ik mijn spullen en begon ik vol goede moed aan een nieuwe bachelor in een nieuwe stad. Ondanks het slalommen had ik de ervaringen die ik op mijn vorige opleiding heb opgedaan niet willen missen.

Of je nu meteen na je middelbare school begint aan een studie rechten, of er via een omweg komt, iedereen bewandelt zijn eigen pad. Wij zijn heel benieuwd welk pad jij bewandeld hebt om tot de studie rechten te komen! Is je liefde voor rechten altijd al aanwezig geweest, of is deze pas net aangewakkerd? Laat vooral jouw ervaringen achter in een reactie!