Studiestress: ‘De druk van buitenaf is groot’

Vooral de hoge verwachtingen van buitenaf zorgen bij rechtenstudenten voor studiestress. ‘De druk is groot.’

Bijna de helft van de rechtenstudenten ondervindt stevige studiestress door de druk van buitenaf en de grote hoeveelheid leerstof. Dat blijkt uit een enquête die Het Rechtenstudentje hield onder de achterban. Ook een slechte planning (21 procent), drukte in het algemeen (16 procent), faalangst (8 procent) en uitstelgedrag (6 procent) zorgen voor stress.

Verder worden incidenteel factoren als reistijd, het vinden van een goede studiemethode en gezondheid genoemd. Ook rommelige huisgenoten, slaapgebrek en het volgen van een dieet zouden de studieprestaties beïnvloeden.

Lees ook: Studenten steeds vaker psychische klachten

Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in oktober 2017 bleek al dat een derde van de studenten een verhoogde kans op een burn-out heeft. Studenten zijn uitgeput en voelen zich regelmatig eenzaam. Bovendien kampen ze met angststoornissen, stress en gebruiken ze steeds vaker middelen om de concentratie te verbeteren, zoals Ritalin en amfetamine.

Lees ook: 39 onmisbare apps voor bij het studeren

De resultaten volgen uit een enquête die Het Rechtenstudentje in 2018 hield onder de achterban. 520 rechtenstudenten vulden de vragenlijst in.