Gooi de deuren van mbo- en hbo-instellingen en universiteiten zo snel mogelijk open om grotere psychische schade bij jongvolwassenen te voorkomen. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie in een brandbrief aan het kabinet en Outbreak Management Team (OMT).
Leerlingen van basisscholen en middelbare scholen mochten sinds maandag 10 januari weer naar school, maar studenten zijn wederom veroordeeld tot colleges vanuit thuis. Dat baart Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, zorgen. “De lockdown is bedoeld om ziekte te voorkomen, maar juist door de lockdown worden mensen ziek.”
Wachttijden lopen op
Zowel jeugdpsychiaters als studentenpsychologen zien een toename in de vraag naar hulp, waardoor een wachttijd van een maand voor een intakegesprek volgens dagblad Trouw inmiddels geen uitzondering meer is. Studenten zoeken vooral hulp voor mentale problemen zoals stress, eenzaamheid en somberheid. Het gaat daarbij volgens Prinsen om “serieuze problemen die richting een stoornis gaan”. Een deel van deze studenten wordt vervolgens doorverwezen naar een ggz-psycholoog, waar ze vervolgens maanden moeten wachten voor aanvullende hulp.
Waarom lijken juist jongvolwassenen relatief veel last te hebben van de lockdowns? Volgens Prinsen ontstaat driekwart van de psychische stoornissen rond het negentiende en twintigste levensjaar, de fase waarin studenten zich bevinden. Zij zijn daarom kwetsbaarder voor mentale problemen.
Stapelen van klachten
Ook Stichting MIND, dat zich inzet voor psychische gezondheid, ziet een negatieve ontwikkeling. Hoewel volwassenen doorgaans mentaal goed herstellen van een lockdown, rapporteerden jongvolwassenen na de eerste lockdown (half maart tot begin juni 2020) anderhalf keer zoveel mentale klachten als daarvoor. Bij een nieuwe harde lockdown (zoals in Nederland van half december 2021 tot in ieder geval half januari 2022), neem je je mentale problemen mee en stapelen deze zich op.
Het kabinet komt op vrijdag 14 januari met nieuwe informatie over de lockdown. Mogelijk kunnen ook studenten dan weer fysiek hun lessen volgen.
Heb je behoefte aan een luisterend oor? Bel of chat dan met de Alles Oké? Supportlijn, dagelijks bereikbaar tussen 14.00 en 22.00 uur via allesoke.nl of 0800-0450. Eerst meer weten? Lees dan hier ons eerdere artikel over het initiatief.