Student? Denk aan je rechtsbijstandsverzekering

Gedoe met je huisbaas, een aanrijding met je fiets, een miskoop waarbij je je geld maar niet terugkrijgt; hoewel je als rechtenstudent steeds meer leert over het recht, kan het lastig zijn om bij juridische conflicten de juiste stappen te zetten. Een rechtsbijstandsverzekeraar helpt je daarbij.

Checklist

Bij het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering zijn er drie hoofdzaken die je in je achterhoofd moet houden.

1. Is een rechtsbijstandverzekering noodzakelijk?
Is het nodig om een eigen polis af te sluiten of kun je bijvoorbeeld ‘meeliften’ op de verzekering van je ouders?

2. Is er overlap met je andere verzekeringen?
Heb je een opstal- of reisverzekering, kijk dan even wat daarin al wordt gedekt.

3. Voor welk type geschillen wil je verzekerd zijn?
Heb je via een wat vage website voor een tientje een product gekocht dat je nooit hebt ontvangen? Dan maak je met juridische stappen meer kosten dan dat het opbrengt. Schade aan je auto of brommer of een conflict met je huurcoöperatie kunnen daarentegen wel goede redenen zijn om je rechtsbijstandsverzekeraar in te schakelen.

Op de site van de Consumentenbond kun je hier meer informatie over vinden.

Soorten rechtsbijstand

Kom je in een juridisch conflict terecht, dan zijn er verschillende mogelijkheden om rechtsbijstand te krijgen. Allereerst is er de traditionele rechtsbijstandsverzekering waarbij je zelf een verzekeraar kiest, denk bijvoorbeeld aan Diks verzekeringen. Daarnaast is het mogelijk om via je vakbond juridische steun te krijgen bij arbeids- en inkomensgeschillen. Ook is er het no-cure-no-paysysteem. Hierbij betaal je niets aan je advocaat als je de zaak verliest, maar ben je in verhouding duurder uit als je de zaak wint. Verder kennen we natuurlijk de mogelijkheid om juridisch advies in te winnen bij rechtswinkels of het Juridisch Loket.

Juridische zaken in studententijd

In eerste instantie lijken we een rechtsbijstandsverzekering vaak niet nodig hebben. Toch volgen uit de jurisprudentie voldoende zaken waaruit blijkt dat een ongeluk of conflict in een klein hoekje zit. Denk bijvoorbeeld aan de zaak Escaperoom uit 2017, waarin een vrouw tijdens een uitje van de trap viel. Verder kennen we allemaal de zaak Punkie uit 2016, waarbij er een juridisch conflict ontstond vanwege een konijn. Ook in zaken waarbij je het als burger op moet nemen tegen een overheidsinstantie kan een rechtsbijstandsverzekering goed van passen, zo bleek in 2019. De gemeente Deventer moest toen vijfhonderd euro aan een inwoner betalen vanwege het schenden van de AVG.