Studeertips: zonder stress je tentamenperiode in!

Iedereen heeft er weleens last van: tentamenstress. Daarom een aantal tips om jouw tentamenperiode zo comfortabel mogelijk te maken!

Door Marieke Heetvelt

1. Maak een planning. Zelfs als het je niet lukt om je helemaal precies aan je planning te houden, geeft het toch een hoop rust om op papier te hebben staan wat je allemaal wanneer moet doen. Alles wat je hebt opgeschreven hoef je niet meer te onthouden! Dit scheelt een hoop onrust in je hoofd.

Lees hier meer over het maken van de juiste planning!

2. Zoek een omgeving waarin jij je goed kunt concentreren. De een heeft totale stilte om zich heen nodig om te kunnen studeren, terwijl de ander het juist wel lekker vindt om te studeren in een omgeving waar nog meer mensen zijn. Bepaal voor jezelf wat jij het fijnst vindt. Als je behoefte hebt aan stilte kun je bijvoorbeeld in de ub of op je kamer studeren en als je het juist lekker vindt om wat ruis om je heen te hebben is studeren in een koffietentje een aanrader!

3. Probeer te studeren in een actieve houding. Ga dus niet in je bed studeren. Wanneer je ligt of onderuitgezakt zit zal je merken dat je veel minder energie hebt en minder scherp en geconcentreerd bent. Probeer dus aan je bureau of aan een tafel te zitten wanneer je studeert en je zult zien dat je langer scherp en geconcentreerd blijft!

4. Begin op tijd! Dit is ongetwijfeld een tip die je al ontzettend vaak hebt gehoord maar daarom zeker niet minder belangrijk. Als je op tijd begint is studeren een stuk leuker omdat er minder druk achter staat.

5. Neem regelmatig pauze. Urenlang achter elkaar doorstuderen is minder effectief dan in tijdsblokken studeren waartussen je regelmatig een korte pauze neemt. Gun jezelf ook af een toe een moment om even te chillen en niet bezig te zijn met je studie. Kijk bijvoorbeeld een serie, ga een taart bakken (die je vervolgens tijdens het studeren op kunt eten) of ga even naar buiten!

Wil je een taart bakken maar heb je geen inspiratie? Maak dan een bokkenpootjestaart met advocaat of advocaattulband!

6. Probeer effectief te studeren. Bepaal wat belangrijk is en wat niet. Het heeft geen zin om net voor je tentamen nog een heel boek door te spitten. Dit kost je heel veel tijd en levert relatief weinig op. Wanneer je bijvoorbeeld een samenvatting leert zal je zien dat je de stof veel sneller opneemt omdat het overzichtelijk is.

7. Leg je telefoon weg. Het is heel verleidelijk om tijdens het studeren naar je telefoon te grijpen. Wanneer je studeert lijkt alles interessanter dan je studieboek. Daarom is het slim om te zorgen dat je telefoon niet binnen handbereik ligt wanneer je studeert.

8. Probeer oude tentamens te maken. Het is belangrijk om de stof niet alleen passief te beheersen maar juist ook actief te kunnen toepassen. Door een tentamen te oefenen kom je er pas echt achter of je de stof echt kent. Ook leer je hierdoor wat voor soort vragen je kunt verwachten, waardoor je niet voor verassingen zult komen te staan tijdens je tentamen!

Lees hier meer over (wetenschappelijk verantwoorde) studietips!