Solliciteren, hoe doe je dat? Het rechtenstudentje geeft tips!

Op zoek naar een bijbaantje of ben je net afgestudeerd en op zoek naar een vaste baan?  Daarvoor moet je natuurlijk eerst solliciteren. Hoe doe je dit? Wij geven je een aantal tips om jouw sollicitatie zo makkelijk mogelijk te maken!

Door Marieke Heetvelt

1. Voor een sollicitatiegesprek moet je natuurlijk eerst worden uitgenodigd en hiervoor schrijf je een sollicitatiebrief. Lees bij het schrijven van je sollicitatiebrief altijd goed de website van het bedrijf door of google het bedrijf even. Zo krijg je een goed inzicht van het bedrijf waar je solliciteert. Laat vervolgens ook merken in je brief dat je de website hebt bekeken door bijvoorbeeld iets te noemen wat jou interesseerde toen je de website las.

Een overzicht van cv-tips vind je hier.

2. Fake it till you make it! Wees niet te bang om dingen iets mooier te beschrijven dan jij werkelijk vindt dat ze zijn. Je mag best wat nadruk leggen op jouw kwaliteiten. Ten eerste denk je vaak negatiever over jezelf of over jouw capaciteiten dan hoe anderen hier tegenaan kijken en daarbij geeft het je juist een uitdaging om de dingen die je hebt verteld in jouw brief ook waar te maken wanneer je aangenomen wordt. Maar, ga jezelf niet tegenwerken door dingen te vertellen of beloven die je niet waar kunt maken. Een beetje eerlijkheid wordt vaak juist gewaardeerd.

Vind je het lastig om kwaliteiten te noemen of beschrijven? Kijk dan hier (wel even scrollen).

3. Als je dan bent uitgenodigd voor een gesprek is het belangrijk om het gesprek niet als een te groot ‘ding’ te zien. Probeer solliciteren als een spelletje zien dat jij wilt winnen. Het is niet alleen zo dat het bedrijf jou moet willen, jij moet het bedrijf natuurlijk ook zien zitten!

4. Kleed je zodanig dat het eruitziet alsof alsof je erover hebt nagedacht. Zeker bij advocatenkantoren en andere bedrijven in de juridische wereld is het belangrijk dat je bijvoorbeeld geen sneakers aantrekt. Je hoeft je natuurlijk niet overdreven netjes aan te kleden maar besef je dat in de juridische wereld zowel mannen als vrouwen vaak niet in hun alledaagse kleding naar hun werk komen.

Wat kledingadvies nodig? Klik hier.

5. Last but not least: toon ook tijdens het gesprek interesse in het bedrijf waar je solliciteert. Probeer bijvoorbeeld een kritische vraag te stellen of naar meer informatie te vragen in plaats van alleen over jezelf te vertellen en te luisteren naar wat het bedrijf jou te vertellen heeft. Mensen kunnen het waarderen wanneer je interesse toont in hun werk!

En always keep in mind: als je niet wordt aangenomen komt er altijd wel weer iets anders op je pad dus maak je hier vooral geen zorgen om. Wanneer je vertrouwt op jezelf en je eigen capaciteiten zal je zien dat je uiteindelijk aan het langste eind trekt!