Slim besparen voor studenten doe je met deze 6 tips!

Als student heb je het vaak sowieso al niet erg breed, tenzij Ome Duo je sponsort, maar tijdens de coronacrisis zullen veel studenten het extra voelen in hun portemonnee. Oproepkrachten zijn namelijk helaas vaak de eersten die worden geruimd bij bezuinigingen of misschien heb je doordat je in de horeca werkt wel helemaal geen werk gehad de afgelopen tijd. Vandaag delen we daarom een aantal tips voor iedereen die krap bij kas zit!

Door Loes van den Wijngaard

1. Ga niet iedere dag naar de supermarkt

Iedere keer dat je naar de supermarkt gaat, neem je waarschijnlijk iets mee wat niet nodig is, waardoor je een paar euro meer uitgeeft dan nodig was. Door een planning te maken van wat je die week ongeveer wilt eten en bewapend met een boodschappenbriefje naar de winkel te gaan, hoef je niet meer iedere dag te gaan en bespaar je zo een aantal tientjes per maand!

2. Vraag kwijtschelding aan voor belastingen

Als je in een studentenhuis woont, neemt je huurbaas de gemeentelijke belastingen vaak op zich, maar als je in een studio woont, heb je pech en valt de envelop met een acceptgiro gewoon op je eigen deurmat. Toch hoef je geen pech te hebben, want vaak kan je als student kwijtschelding aanvragen voor deze belastingen! Kijk dus altijd even op de website van de gemeente voor je deze rekening betaalt, dat kan je honderden euro’s schelen. Studeren is tenslotte al duur genoeg.

3. Ga naar de markt, zeker op het einde van de dag

Groenten en fruit zijn in de supermarkt vaak een stuk duurder dan wanneer je naar de groenteboer of naar de markt gaat. Zeker aan het einde van de dag moeten ze vaak van hun voorraad af, dus kan je extra goedkoop een heleboel avocado’s, mango’s of aardbeien op de kop tikken.

4. Ga naar de kringloop of struin Marktplaats af

Voor een studentenkamer hoef je natuurlijk niet per se alles nieuw aan te schaffen en ook vintage kleding is nu superhip, dus ga eens voor een tweedehands optie in plaats van direct een bezoekje aan de IKEA of Zara te plannen! Zo bespaar je geld en heb je vaak ook nog eens een uniek item, in plaats van de standaard Billy of die blouse van H&M die iedereen al draagt.

5. Maak gebruik van studentenkorting

Veel kledingwinkels, musea en bioscopen hebben een speciale prijs voor studenten en vaak hoef je alleen maar je studentenpas te laten zien of je e-mailadres te registreren. Als je dan 10% korting krijgt op een nieuwe jas, of een paar euro kan besparen op je toegangskaartjes, is het toch weer mooi meegenomen! Neem dus altijd je studentenpas mee als je op stedentrip gaat, want anders ben je een dief van je eigen portemonnee. Zelfs als er nergens staat aangeven dat je korting krijgt als student is het nog verstandig om te vragen: wie niet waagt, die niet wint!

6. Deel je streamingdiensten

Veel mensen maken veelvuldig gebruik van streamingdiensten zoals Videoland, Netflix of Spotify, maar het is zonde er de volle mep voor te betalen! Je kan namelijk bij veel diensten meerdere accounts aanmaken of een family-account nemen, waardoor je toch weer een aantal euro per maand kunt besparen. Vraag daarom aan je ouders, je beste vriend of je buren of ze samen een account willen nemen in plaats van zelf een abonnement af te sluiten, want iedere euro die je bespaart, is er weer eentje!