Slim besparen als student: zó haal je meer uit je budget

Studeren is niet goedkoop, veel studenten hebben te maken met hoge kosten voor collegegeld, boeken, eten en drinken, vervoer en nog veel meer. Hoe kun je als student rondkomen van een klein budget zonder in te leveren? In dit artikel vind je verschillende tips, die je kunt toepassen om beter met je geld om te gaan tijdens je studie.

1. Studentenkorting

Je studentenpas is een handig hulpmiddel om korting te krijgen. Bij vertoon van deze pas kun je onder andere korting krijgen op bioscoop- en theaterkaartjes, kleding en nog veel meer. Het is daarom slim om je studentenpas bij je te hebben en te vragen of je korting kunt krijgen. Online kun je ook handige sites vinden die je laten zien waar je studentenkorting kunt krijgen, google maar eens op ‘studentenkorting’. Als je student bent heb je ook nog recht op het studentenreisproduct, kies daarom wat vaker voor het openbaar vervoer, hierdoor bespaar je kosten op benzine of taxikosten.

2. Spullen kopen en verkopen

Een andere manier om geld te besparen is door spullen te verkopen die je niet meer gebruikt of niet meer nodig hebt, denk hierbij bijvoorbeeld aan boeken van vorig schooljaar. Je verdient hierdoor niet alleen geld, maar je kamer wordt er opgeruimder van en is het ook nog eens milieubewuster, omdat er geen nieuw product gemaakt hoeft te worden. Je kunt je spullen verkopen op Marktplaats, Facebook Marketplace, Vinted of op onze Facebookgroep. Daarentegen kun je zelf ook tweedehandspullen kopen, hier betaal je veel minder voor dan wanneer je een nieuw product koopt.

3. Weekbudget

Het maken van een weekbudget geeft je betere inzichten in je financiën, waardoor je beter met je geld omgaat. Door het maken van een weekbudget bepaal je hoeveel geld je per week kunt uitgeven aan variabele kosten, zoals uitgaan, boodschappen en kleding. Door je uitgaven overzichtelijk op papier te hebben, kun je al je uitgaven nog eens nader bekijken en alle “onzinnige” uitgaven beperken. Het maken van een weekbudget kan ook handig zijn als je ergens voor wilt sparen, bijvoorbeeld een vakantie. Hierdoor blijf je gemotiveerder om geld apart te zetten.

Andere snelle bespaartips 

Natuurlijk zijn er nog veel meer bespaartips. Ter afsluiting daarom nog drie quick wins. 

  1. Download een app voor reclamefolders van supermarkten, drogisterijen en bouwmarkten.
  2. Let op je energieverbruik in huis. Doe lichten op tijd uit, douche 2 minuten korter en doe minimaal een half uur voordat je gaat slapen de verwarming uit.
  3. Breng lege flessen terug naar de supermarkt en doe dat geld in een apart potje. Aan het eind van het jaar heb je dan een mooi extraatje. 

Geld besparen als student is zeker niet makkelijk, maar het is wel mogelijk. Het is een kwestie van slim omgaan met je geld en prioriteiten stellen. Hopelijk kunnen deze tips je daarbij helpen.