Shortlease: een goede optie voor studenten

Voor veel studenten is het openbaar vervoer hun beste vriend, maar laten we eerlijk zijn: de keuze tussen een warme, knusse auto of tochtige perrons en volgepakte coupés zal voor de meesten makkelijk zijn. In je studententijd lijkt een auto wellicht onbetaalbaar, maar toch zijn er mogelijkheden.

Niet alleen tijdens je studie is het gebrek aan een auto soms merkbaar, ook na je afstuderen kan het openbaar vervoer een belemmering vormen. Een leuke vacature op een plek waar de bus maar eens per uur gaat, een flinke reistijd met de trein terwijl je met een auto in no time op kantoor zou staan…

Wat is dan wel mogelijk als er nog niet voldoende spaargeld aanwezig is? Naast een auto kopen lijkt leasen dan de meest logische oplossing. Het probleem daarmee is echter dat je vaak voor een bepaalde periode aan een auto vastzit, langer dan je misschien zou willen. Daarnaast kan dit maandelijks toch nog aardig in de papieren lopen, zeker als je op zoek bent naar een auto met wat extra’s.

Een oplossing voor dat probleem is een shortlease auto. Hierbij kun je je auto na één maand op elk gewenst moment inleveren.

Checklist bij aanschaf

Overweeg je om gebruik te maken van shortlease, dan zijn er diverse zaken waar je van tevoren over na moet denken.

  1. Wat is je budget?
  2. Hoeveel kilometer ga je gemiddeld rijden per week?
  3. Waarvoor gebruik je de auto? Alleen woon-werkverkeer of bijvoorbeeld ook voor boodschappen en uitjes? Rijden er vaak kinderen of vrienden mee?
  4. Wil je eventueel ook met de auto naar het buitenland?
  5. Ga je voor handgeschakeld of een automaat?
  6. Hoe lang denk je de auto nodig te hebben?
  7. Daarmee samenhangend: zijn er opties die je graag bij het contract wil hebben, zoals een brandstofpas of winterbanden?

Begin in ieder geval op tijd met zoeken en zorg dat je weet welke aanbieders er zijn. Zo kun je een weloverwogen keuze maken.

Voors en tegens

Vanzelfsprekend geldt dat je ook bij shortlease kritisch moet kijken naar je portemonnee en alleen een auto moet leasen als het maandelijkse kostenplaatje dat toelaat. Het is in ieder geval een goede manier om je flexibeler te maken. Het geeft je potentieel meer vrijheid om te solliciteren naar stages, bijbanen en startersfuncties die met het openbaar vervoer minder goed bereikbaar zouden zijn. Daarnaast kan het de aanschaf van een eigen auto nog een tijdje uitstellen.