Bezig met de laatste loodjes van je bachelor of master en druk met het schrijven van je scriptie? Dat kan soms behoorlijk wat stress opleveren. Daarom geven wij je hier een aantal tips om een optimaal resultaat te behalen.
Door Marieke Heetvelt
01. Kies een onderwerp dat je interesseert. Een scriptie schrijven over een onderwerp dat je niet echt boeit is ontzettend lastig. Het voelt snel als saai en daarvan word je minder productief. Moeite met het vinden van een onderwerp? De meeste rechtenfaculteiten bieden lijsten met mogelijke scriptieonderwerpen. Kijk ook eens naar het nieuws (of bekijk ons nieuwsoverzicht) of spit door recente Kamerstukken voor inspiratie.
02. Maak een planning. Aangezien er altijd dingen tussen komen die je niet kunt voorzien, is het noodzakelijk om in je planning ruim de tijd in te plannen voor de dingen die je moet doen. Als er dan iets tussenkomt, heb je toch nog genoeg tijd om alles af te krijgen. Verschillende methodes om te plannen vind je hier.
03. Gebruik de juiste zoekmachines. Naast Google zijn er nog veel meer (juridische) zoekmachines die je goed kunt gebruiken voor een scriptie! Voorbeelden hiervan zijn Rechtsorde, Kluwer Navigator en Legal Intelligence.
Lees ook 8x de meest voorkomende taalfouten in scripties en hoe ze te vermijden.
04. Houd goed contact met je scriptiebegeleider. Twijfel vooral niet om je begeleider te mailen over alle vragen die je hebt, een begeleider is er tenslotte om je te ondersteunen bij het schrijven van je scriptie!
05. Baken je scriptieonderwerp goed af, zodat het duidelijk is waar je precies over wilt schrijven. Dat scheelt voor jezelf een hoop chaos en laat je wat dieper op het onderwerp ingaan. Wat handvatten daarvoor vind je hier.
06. Breng een duidelijke structuur en indeling aan in je scriptie. Als je voor jezelf duidelijk hebt in welke hoofdstukken en onderwerpen je jouw scriptie wilt opdelen, zal je zien dat het schrijven een stuk makkelijker wordt. Je hoeft dan alleen per deelonderwerp informatie te zoeken. Je zult zien dat zo voor jezelf overzichtelijk blijft waar je mee bezig bent.
07. Begin meteen met het bijhouden van de bronnen die je hebt gebruikt in een literatuurlijst. Plaats direct voetnoten en zet hier voor jezelf duidelijk bij welke paginanummers of rechtsoverwegingen in de bron je voor je scriptie gebruikt. Zo voorkom je dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Ook handig, deze apps voor het ordenen en verzamelen van scriptiemateriaal.
Twijfel je over je taalvaardigheden? Dan kun je je scriptie laten nakijken via onze scriptiecorrectiedienst. Meer info daarover vind je hier.
08. Lees de stukken die je schrijft regelmatig na. Je zult zien dat je een hoop fouten tegenkomt. Vaak ben je na een tijd schrijven niet meer zo scherp, waardoor er onnodig fouten worden gemaakt en zinnen niet altijd even lekker blijken te lopen. Een mooi geschreven scriptie zonder spelfouten is het halve werk!
09. Neem voldoende pauze. Zoals hierboven al genoemd word je nadat een lange tijd achter je computer minder scherp. Als je regelmatig pauze neemt, zul je zien dat je veel productiever bent en kwalitatief beter werk aflevert. Vind je het moeilijk om voldoende pauze te houden of zijn deze juist vaak te lang? Bekijk dan deze timemanegement apps.
10. Houd je hoofd koel! Gezonde stress is alleen maar goed, dit zorgt ervoor dat je productief en scherp blijft. Ook is het helemaal niet erg als je soms even vastloopt en niet meer weet hoe je verder moet. Houd de moed erin! Vraag dat je scriptiebegeleider om advies of ga gewoon even iets anders doen, je zal zien dat je daarna weer op nieuwe ideeën komt!
Nog meer lezen over scripties? Lees dan ook eens de columnreeks van redacteur Michiel over het onderwerp, de bronnen, opzet en methode en eindsprint van je scriptie!