Rechtvaardigheid in je oren: 4 juridische podcasttips

Ook buiten de collegebanken valt er genoeg te leren. Met podcasts leren we van ervaringsdeskundigen meer over de praktijk en series en televisieprogramma’s geven ons meer inzicht in de rechtsgebieden die we interessant vinden. Vier podcasts en een Netflix-serie voor studiepauzes en druilerige weekenden. 

De zaak ontleed – podcast

Deze podcast van rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn neemt je mee in de wereld van de meest spraakmakende Nederlandse rechtszaken, waaronder die van Thijs H. en Alex S. Naast specifieke zaken komen ook meer algemene onderwerpen aan de orde, zoals kroongetuigen, stakingen van rechters en misstanden in sektes. De diepgaande analyses zorgen voor een verhelderende blik op lastige zaken, waardoor de luisteraars vlot worden meegenomen in de juridische puzzels.

De zaak ontleed luister je hier.

Recht van Spreken – Podcast

In deze podcast over kinderrechten van Defence for Children staat het menselijk gezicht centraal; er worden aangrijpende interviews gehouden met mensen die persoonlijk betrokken zijn bij opzienbarende rechtszaken. Advocaten, veroordeelden en slachtoffers komen aan het woord en delen openhartig hun ervaringen rondom armoede, familie, jeugdhulp, jeugdstrafrecht, meisjesrechten, migratie, onderwijs en seksuele uitbuiting. Deze podcast biedt daarmee een bijzondere inkijk in het leven van mensen die zijn getroffen door het rechtssysteem.

Recht van Spreken luister je hier.

Het leven uit een Dag – Podcast

Deze intrigerende podcast van studenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen bespreekt uiteenlopende zaken waar je als student tegenaan kunt lopen, zowel bij je studie als het leven in het algemeen. Hoe beïnvloedt bijvoorbeeld een paniekstoornis, burn-out of ADHD je concentratievermogen of je energielevel? En hoe kan een onderwijsinstelling je bij zulke zaken helpen? De podcasts telt pas drie afleveringen, maar is een aanrader: met deze inkijk in het leven van gewone mensen word je als luisteraar uitgedaagd om op een andere wijze naar je eigen levenservaringen te kijken.

Het leven uit een Dag luister je hier.

Het Oordeel van de Officier – Podcast

Deze meeslepende podcast van Openbaar Ministerie neemt je mee achter de schermen van de wereld van de officier van justitie. De podcast belicht de verantwoordelijkheden en de uitdagingen waar je als officier dagelijks mee wordt geconfronteerd. Verschillende officieren delen hun ervaringen en bespreken de meest spraakmakende rechtszaken waar zij mee te maken hebben gehad. De podcast telt tien afleveringen van gemiddeld een kwartier per aflevering.

Het Oordeel van de Officier luister je hier.

Hasta El Cielo – Netflix serie

Mocht je geen fan zijn van podcasts, dan heeft Netflix ook genoeg series en films met juridisch tintje te bieden. De serie Hasta El Cielo uit 2023 draait om Sole, die de leiding krijgt over de criminele bende van haar overleden man. Dit gaat gepaard met veel risico’s, want ze krijgt te maken met strijdende bendes en corrupte politie. Met zeven afleveringen ben je hier mooi in een weekend doorheen.

Hasta el Cielo bekijk je hier.