Rechtenstudenten geven gratis corona-advies aan ondernemers

Derdejaars rechtenstudent Anne Coppelmans (Maastricht University) is halverwege maart gestart met een platform waarop rechtenstudenten gratis juridisch advies geven aan ondernemers en werknemers die door het coronavirus met juridische vragen zitten.

Anne Coppelmans

Op de site Juridisch advies x Covid-19 is allerlei informatie te vinden over de maatregelen die genomen zijn voor ondernemers en werknemers. Zo wordt uitleg gegeven over de verruiming van de BMKB-regeling en de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Daarnaast kunnen er middels een contactformulier specifieke vragen worden gesteld.

‘Op zaterdag 14 maart belde ik met een vriend van me en we hadden het over de gevolgen van het virus voor bedrijven,’ vertelt Coppelmans. ‘Uit automatisme beantwoordde ik zijn vragen met een juridische blik. Toen ik ophing dacht ik: waarom zou ik niet meer mensen kunnen helpen die op dit moment niet weten wat ze moeten doen en wat ze te wachten staat?’ Ze begon aan de website, die binnen een uurtje online stond. Ze deelde de link binnen haar eigen netwerk en vanuit daar ging het balletje rollen.

Uiteenlopende vragen

Ondernemers en werknemers met vragen worden op de site gekoppeld aan een rechtenstudent, die met hun vragen aan de slag gaat. Naast Coppelmans zijn er momenteel ruim dertig studenten beschikbaar om advies te geven. ‘We hebben op dit moment zo’n zestig vragen van ondernemers en werknemers beantwoord. De meeste vragen van werknemers gaan over hun rechten. Er zijn bijvoorbeeld werknemers die ‘verplicht’ vakantiedagen moeten opnemen, worden ontslagen of minder uren kunnen maken. Bij ondernemers zijn de vragen een stuk uiteenlopender. Zo hebben we vragen beantwoord voor kleine bedrijven die geen personeel kwijt willen, hebben we uitleg gegeven over het noodpakket van de regering en geven we aan waar ze recht op hebben en waar ze een beroep op kunnen doen. Daarnaast hebben we ook al vele vragen van zzp’ers beantwoord en zitten er uitzonderlijke situaties tussen, bijvoorbeeld iemand die in België woont maar een onderneming in Nederland heeft.’

Helpers

Rechtenstudenten die ook hun steentje bij willen dragen, kunnen zich nog steeds aanmelden. Zodra je je aanmeldt, ontvang je een instructie en aantal belangrijke Kamerstukken met betrekking tot het virus. Vervolgens word je toegevoegd aan de gezamenlijke drive en de Whatsappgroep en kun je aan de slag. In de Whatsappgroep kun je om advies vragen en wordt er gebrainstormd. Zodra je je advies geschreven hebt, wordt dit door een andere student gecontroleerd. Vervolgens wordt het advies via de mail verzonden naar de aanvrager.

Wat zijn de plannen voor de komende tijd? ‘Vooral om de binnenkomende vragen te beantwoorden,’ zegt Coppelmans. ‘We hopen dat nog veel mensen een beroep op ons doen. Ook wil ik kijken of het team bereid is om stukken te schrijven over bijvoorbeeld welke stappen je moet doorlopen om een beroep te doen op het noodpakket, enzovoort. Daarnaast wil ik kijken naar de mogelijkheid om naamsbekendheid te genereren; ik denk dat er nog steeds genoeg werknemers en ondernemers met vragen zijn, maar dat ze ons nog niet allemaal hebben kunnen vinden.