Studeren draait in grote mate om efficiëntie, kortweg “slim” leren. Met enkel intelligentie kom je er (meestal) niet. Olav Schewe schreef er een praktisch handboek over, hoofdzakelijk gebaseerd op eigen ervaringen.
Schewe (1988) ontwikkelde in zijn studententijd zijn eigen studiemethode, die hem behalve goede cijfers ook een studiebeurs en toegang tot de prestigieuze universiteiten van Oxford en Berkeley opleverde. Momenteel geeft hij regelmatig lezingen over efficiënter studeren en pende hij zijn tips neer in Superstudent. “Mijn doel was om een overzichtelijk en leesbaar boek te maken. Een boek dat het beste advies voor jou als student bevat zodat je effectiever kunt leren en betere cijfers kunt halen.”
Na het lezen van het boek zou je beter in staat moeten zijn om:
- Meer te onthouden;
- Aantekeningen te maken waar je daadwerkelijk iets aan hebt;
- De meest droge stof tóch interessant te vinden;
- Je werkhouding te verbeteren;
- Tijd te besparen; en
- Op de beste manier je colleges te volgen.
Is Schewe in die missie geslaagd?
Het lezen van elk boek begint met een eerste indruk. Dat lijkt bij Superstudent wel goed te zitten. Een aansprekende lay-out, persoonlijk verhaal op de achterkant en een mooie 183 pagina’s (niet te dik, niet te dun) zorgen voor een nieuwsgierige blik in de inhoudsopgave. Een snelle scan leert dat het boek is opgedeeld in drie hoofdzaken: leer effectief, presteer optimaal en denk juist. Elke hoofdzaak is nader gespecificeerd in drie tot zes subzaken, afgesloten met een conclusie waarin nogmaals de belangrijkste punten uit het betreffende deel worden aangehaald. To the point, overzichtelijk en laagdrempelig. Helemaal prima.
Effectief, optimaal en juist
Deel I (Leer effectief) behandelt de technieken die je kunt gebruiken om slimmer te leren. Time management, leestechnieken, tips voor het maken van aantekeningen en geheugentechnieken komen hier voorbij.
Deel II (presteer optimaal) richt zich op toetsen en tentamens en bevat onderwerpen als voorbereiding, opdrachten en schriftelijke/mondelinge tentamens.
Deel III (denk juist) behandelt motivatie, doelen, de manier waarop we denken en hoe we dit kunnen gebruiken om beter te leren en presteren. Dat maakt dit deel wellicht tot de belangrijkste hoofdzaak van dit boek: het begint immers allemaal in je hoofd.
Bij het behandelen van de onderwerpen worden illustraties, quotes, korte interviews en grafieken niet geschuwd. Een prettige afwisseling tussen de teksten, die overigens sowieso kort en bondig zijn.
Komt Schewe zijn belofte na?
Hoewel je in de gemiddelde boekhandel struikelt over de zelfhulpboeken, valt niet te ontkennen dat Superstudent boven het maaiveld uitsteekt. Hoewel enkele tips zeker een open deur zijn (‘wees georganiseerd’, ‘zorg voor voldoende slaap’), zorgt het merendeel voor ware eye-openers. Zo beschrijft Schewe wat voor invloed je plek in de collegezaal kan betekenen voor de kwaliteit van je aantekeningen, legt hij uit wat de voor- en nadelen van studiegroepen zijn en bespreekt hij de ideale lengte van je studieperiodes. Ook zal met name het hoofdstuk over snellezen ogen doen openen, net als het actief maken van korte aantekeningen en het leren voor tentamens met acroniemen en flitskaarten.
Kortom, Schewe lijkt zijn doel van het ontwikkelen van een praktisch handboek met effectieve tips te hebben bereikt.
Een exemplaar van het boek winnen? Doe dan mee aan de winactie in onze Facebookgroep!
De harde feiten
Titel: Superstudent
Door: Olav Schewe
Uitgever: Xander Uitgevers
Aantal pagina’s: 183
ISBN: 9789401605649
Het boek is voor 19,99 euro verkrijgbaar bij bol.com
Legal points: 9/10
Een greep uit onze andere boekenrecensies:
Tien geboden van de advocaat-stagiair | M. Knapen & L. van der Ham
Met een klap van de hamer | V. Corstens & M. Wullink
Mens in toga | J. Hopmans
Twaalf jaar onschuldig in de cel | R. van der Dussen