Recensie: Privacyrecht begrepen

Wat is er met de komst van de AVG veranderd ten opzichte van de daarvoor geldende Privacyrichtlijn? Zijn er privacyregels van toepassing op een bakker die op zijn computer persoonsgegevens verwerkt van zijn werknemers? En moet er een melding worden gemaakt als er tijdens een inbraak een USB-stick met persoonsgegevens wordt gestolen? Zomaar enkele vragen die worden behandeld in Privacyrecht begrepen.

Het boek van AI-recht en privacy-advocaat Vonne Laan beschrijft op toegankelijke wijze de privacyregels in Nederland. De eerste hoofdstukken zijn gewijd aan het ontstaan van het Europees privacyrecht, de basisbegrippen omtrent gegevensbescherming en de reikwijdte van de AVG. Daarna gaat het boek specifiek in op de grondslagen voor de verwerking van persoonsgegevens, nadere vereisten van de AVG en de informatieplicht en rechten van betrokkenen. Het laatste hoofdstuk betreft rechtsmiddelen, toezicht en handhaving. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met interessante oefenvragen, die theorie en praktijk gelijk een stuk dichter bij elkaar brengen. Verder bevat het boek een uitgebreide lijst met afkortingen en een trefwoordenregister.

Net als eerdere edities van de Recht begrepen-reeks is ook dit boek een handig en overzichtelijk naslagwerk voor studenten. Ook als je geen vakken volgt in deze richting, is Privacyrecht begrepen zeker de moeite om te lezen en de nodige basiskennis binnen dit vakgebied op te doen. Ten slotte kun je hier niet alleen studietechnisch, maar ook privé je voordeel mee doen.

De harde feiten
Titel: Privacyrecht begrepen
Door:
Vonne Laan
Uitgever: Boomjuridisch
Aantal pagina’s: 365
ISBN: 9789462908291
Het boek is voor 40,95 euro verkrijgbaar bij o.a. bol.com