Recensie: Moord, martelkamers en andere misdaad

Hij is al ruim zijn halve leven misdaadverslaggever voor De Telegraaf en werkte daarvoor bij de Amsterdamse politie. Foute advocaten, moorden in de onderwereld, blunders bij politie en justitie, kinderontvoeringen, cybercriminaliteit; hij zag het allemaal voorbij komen. In Moord, martelkamers en andere misdaad zijn de meest spraakmakende columns van John van den Heuvel gebundeld en geactualiseerd. 

Het boek telt 95 columns, geschreven tussen 6 oktober 2016 en 4 mei 2023. Hoewel de lezer daarmee deels wat verouderde verhalen voorgeschoteld krijgt, is het boek daardoor tegelijkertijd ook een interessant naslagwerk van allerlei strafrechtelijke ontwikkelingen en zaken van de afgelopen zeven jaar.

Verschillende namen en onderwerpen, zoals Weski, Spong, Holleeder en het Marengo-proces komen meerdere malen aan bod. Ook gaan twee columns over studenten: ‘Lof voor studenten: waar trek jij de lijn?’ en ‘Studenten snappen drugsrisico’s beter dan D66′, over twee studentes die een campagne hadden opgezet tegen excessief drugsgebruik onder studenten, met name van cocaïne.

Daarnaast ligt de focus van het boek op de bestrijding van drugs, een onderwerp dat Van den Heuvel nauw aan het hart ligt. In zijn voorwoord schrijft hij: “Lezers zullen merken dat ik anders ben gaan aankijken tegen die oorlog, die niet te winnen valt zolang de vraag naar drugs blijft stijgen. Het wordt hoog tijd voor een omslag in het denken over ons drugsbeleid.”

Na onder meer De spiegel van het recht en Berichten uit de bajes is dit boek wederom een mooie aanvulling voor de boekenkast van de true crime liefhebber en geïnteresseerde in het strafrecht.

De harde feiten
Titel: Moord, martelkamers en andere misdaad
Door:
John van den Heuvel
Uitgever: Ezo Wolf
Aantal pagina’s: 224
ISBN: 9789083296180
Het boek is voor 20,- euro verkrijgbaar bij o.a. bol.com