Recensie: Leer me alles wat je weet

Het is een publiek geheim dat de gezondheidszorg zich meer focust op mannen dan op vrouwen. Dat leidt niet alleen tot discriminatoire medische zorg, maar bevordert ook de kans op misdiagnoses. En dat is precies waar het nieuwe boek van Hanna Bervoets over gaat.

Je moet er wel even voor gaan zitten, want hoewel lange teksten voor de gemiddelde rechtenstudent gesneden koek zijn, is een boek van 584 pagina’s toch een flinke pil. Het verhaal wordt verteld uit het oogpunt van Jodie. Haar veertien jaar oudere liefde – Danielle, a.k.a. Daniel – overlijdt. Door haar eigen herinneringen en verhalen van vrienden maakt Jodie een reconstructie van het leven van Daniel, die er haar levenswerk van maakte om patiënten bij te staan die nog geen medische diagnose hebben.

“Bloedingen, pijn in de gehele buikstreek, wanneer de darmen ook aangedaan waren soms helemaal tot aan de anus: dat eerste jaar kwamen de klachten van vrouwen die Daniels hulp inschakelden nog aardig overeen. De meesten van hen hadden nog geen diagnose en zij die dat wel hadden twijfelden aan de juistheid ervan, want waarom hielp de voorgeschreven rust niet, waarom deed hun uitgekiende hardloopschema hun krampen niet verdwijnen zoals de fysiotherapeut beloofd had?”

Door passages als dit krommen de tenen van de lezer, wetende dat deze raken aan de praktijk. En dat is dan ook de kracht van dit verhaal. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het boek ook honderd pagina’s korter had kunnen zijn, maar de herkenbaarheid, het ‘rauwe’, maakt dit een verhaal dat blijft hangen. En wellicht dient het als inspiratie om te vechten voor een eerlijkere gezondheidszorg.

De harde feiten
Titel: Leer me alles wat je weet
Door:
Hanna Bervoets
Uitgever: Uitgeverij Pluim
Aantal pagina’s: 584
ISBN: 9789493304970
Het boek is voor 29,90 euro verkrijgbaar bij o.a. bol.com (ook verkrijgbaar als e-book voor 16,99 euro)