Recensie: Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf

Een berg vrienden, leuke studie en daarna een goede baan. Het leek Judith voor de wind te gaan. Tot ze op haar 27e een burn-out kreeg.

In Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf. beschrijft Judith Noordzij (32) de twijfels en onzekerheden vanaf haar tienertijd, die uiteindelijk – in combinatie met factoren als willen presteren en passen in het plaatje – zouden leiden tot een burn-out. Ze stopte met haar baan als advocaat op de Zuidas en startte een carrière als spreker en coach.

‘Een burn-out is geen teken van te hard werken. Het is een teken van jezelf te hard tegenwerken.’ – p. 78

Naast de nodige persoonlijke verhalen komen in haar boek ook zaken als hooggevoeligheid, onzekerheid over je uiterlijk en de burn-out aan bod. Volgens Noordzij zijn er zeven factoren die ervoor zorgen dat de huidige twintigers (en begin dertigers) meer kans hebben op een burn-out. Daaronder vallen bijvoorbeeld een overschot aan keuzes (te veel aanbod door bijvoorbeeld internet en de daarbij behorende keuzestress), de tijd waarin we zijn opgegroeid (gepusht worden om succesvol te zijn, het idee dat alles mogelijk is zolang we maar hard werken) en de drang naar onmiddellijke behoeftebevrediging (we willen iets nú).

Noordzij probeert met haar verhaal de lezer vooral bewust te maken van de druk die door de maatschappij op individuen wordt gelegd en dat we ondanks dat best zelf onze keuzes mogen maken. Naast de inhoudelijke teksten, die worden afgewisseld met foto’s en quotes, biedt het laatste hoofdstuk van het boek een aantal opdrachten waarmee je zelf aan de slag kan. Het nawoord geeft nogmaals aan wat uiteindelijk het belangrijkste is: je beroep en de dingen die je doet definiëren je niet als mens. En: wees niet te streng voor jezelf als je je passie nog niet hebt gevonden.

De harde feiten
Titel: Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf.
Door: Judith Noordzij
Uitgever: Spectrum
Aantal pagina’s: 160
ISBN: 9789000363278
Het boek is voor 20,00 euro verkrijgbaar bij bol.com
Legal points: 8/10


Een greep uit onze andere boekenrecensies:

Fokking druk | Thijs Launspach
Bestuursrecht | W.M.B. Elferink & G.W. de Ruiter
Straf(proces)recht begrepen | Joost Verbaan
Zo haal je meer uit je brein | Theo Compernelle
De jongen die wilde mislukken | Angela Wals
Vrijgevochten | Mirjam de Blécourt
Uittreksels jurisprudentie arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht | D.M.A. Bij de Vaate & A. Eleveld
Anne: Kroniek van een zoektocht | Hans Faber
De kleine Hoge Raad voor Dummies | Maarten Feteris
Databeheer en legal tech | Ivar Timmer