Recensie: Het Groot Juridisch Sprookjesboek

Sneeuwwitje, Doornroosje, Repelsteeltje; velen van ons zijn opgegroeid met deze sprookjes. Als aanstaande juristen kan het dan ook niet anders dan dat we in deze verhalen allerlei juridische aspecten herkennen. Deze verhalen mét juridisch tintje zijn nu gebundeld in Het Groot Juridisch Sprookjesboek.

Elk sprookje is door een andere auteur voorzien van een juridische achtergrond. Zo vertelt strafrechtadvocaat Serah Jap-A-Joe middels Assepoester meer over uitbuiting, leert IE-advocaat Roos Hoek ons met een uiteenzetting van Alladin meer over roofkunst en biedt familierechtadvocaat Constance van Rooijen de lezer meer inzicht over het toepasselijke familierecht in Hans en Grietje.

Wie het boek doorbladert, ziet dat het ene sprookjesfiguur zich overigens aan meer delicten schuldig maakt dan de ander. De wolf en de zeven geitjes maken het helemaal bont: hier komen afpersing, chantage, medeplegen én medeplichtigheid aan bod.

Het boek is een geslaagde wisselwerking tussen sprookjes en het recht, waarbij er tevens een fijne afwisseling is van verschillende rechtsgebieden en juridische kwesties. De verhalen zijn voorzien van prachtige illustraties en gebundeld middels een chique rood-gouden kaft, waardoor het boek niet alleen een feest is om te lezen, maar ook voor het oog.

Tot slot: ook wij schreven in het verleden over de juridische aspecten in sprookjes en kinderverhalen in de serie ‘Dirty Disney‘.

De harde feiten
Titel: Het Groot Juridisch Sprookjesboek
Door:
Noa de Leon-van den Berg
Uitgever: Flying Pencil
Aantal pagina’s: 128
ISBN: 9789083241357
Het boek is voor 35,- euro verkrijgbaar bij Flying Pencil.