Recensie: Het besef van een moeder

Van een normaal gezin naar een zoon die dertien mensen vermoordde: Sue Klebold is de moeder van Dylan Klebold, een van de schutters van het Columbine drama. In Het besef van een moeder vertelt ze openhartig over de gruwelijke impact hiervan op het leven van haar familie, naasten en die van de slachtoffers.

‘Op 20 april 1999 bewapenden Eric Harris en Dylan Klebold zich met geweren en explosieven en liepen Columbine High School binnen. Ze doodden twaalf leerlingen en en leraar en verwondden vierenentwintig anderen alvorens zichzelf van het leven te beroven. Het was de ergste schietpartij op een school in de geschiedenis. Dylan Klebold was mijn zoon.’

Schaamte, verdriet, ongeloof en machteloosheid; vier termen die regelmatig in het boek van Klebold zullen terugkeren. Een van de indrukwekkendste passages is zonder twijfel het moment waarop ze hét nieuws te horen krijgt. De onvermijdelijke ‘waarom?’ en ‘wat heb ik gemist?’-vragen lopen als een rode draad door het boek.

Op basis van haar dagboeken, de video’s en aantekeningen van Dylan en interviews met deskundigen probeert ze antwoord te krijgen op die vragen. Ook krijgt de lezer een beeld van de verschillende reacties van familie, vrienden, collega’s en buurtgenoten. Pijnlijk zijn de pagina’s waarop de pers zich op het gezin stort. Van het rustige, doodnormale leven van het gezin is niets meer over.

Antwoord op haar vragen krijgt Sue uiteindelijk niet. Wel is het een boek dat de lezer nog tijdenlang bijblijft, mede door de duidelijke boodschap waarmee ze haar verhaal afsluit: ‘Eén ding is zeker: als we mensen beter kunnen helpen vóórdat ze in een crisis terechtkomen, wordt de wereld veiliger voor ons allemaal.’ 


De harde feiten
Titel: Het besef van een moeder
Door: Sue Klebold
Uitgever: Lev.
Aantal pagina’s: 352
ISBN: 9789044974690
Het boek is voor 13,50 euro verkrijgbaar bij bol.com

Legal points: 9/10

 

Een greep uit onze andere boekenrecensies:
Tien geboden van de advocaat-stagiair | M. Knapen & L. van der Ham
Met een klap van de hamer | V. Corstens & M. Wullink
Superstudent! | O. Schewe
Twaalf jaar onschuldig in de cel | R. van der Dussen