Recensie: Het Advocatenbrein – psychologie voor juristen

Hoe zet je jouw denkvermogen maximaal in? Welke rol speelt stress op de werkvloer? En hoe kun je optimaal samenwerken? Marloes van Huurne bespreekt deze en meer vragen in het licht van gedragswetenschap en ethiek en geeft daarmee de nodige nieuwe inzichten.

Het boek is overzichtelijk opgedeeld in tien hoofdstukken. Van hoe je jezelf en anderen beoordeelt en optimaal functioneren naar de perfecte leider en samen problemen oplossen; het geeft een frisse en laagdrempelige inkijk in de eigenschappen die goed van pas komen in de advocatuur.

Zo vertelt Van Huurne hoe de Schotse huisvrouw Susan Boyle in eerste instantie de wenkbrauwen liet fronsen met haar deelname aan het derde seizoen van Britain’s Got Talent in 2009, maar uiteindelijk in de grote finale tweede werd. Een duidelijk gevalletje ‘Horn-effect’, waarbij we de neiging hebben om op basis van één negatief aspect een negatief oordeel over iets of iemand te vormen. Kortom: belangrijk om je hiervan bewust te zijn. Ook beschrijft ze hoeveel invloed stress heeft in de advocatuur; de zoekterm ‘lawyer burnout’ levert op Google maar liefst 77 miljoen (!) resultaten op. Belangrijke oorzaken daarvoor zijn de advocaat-cliënt relatie, bedrijfscultuur en de hoeveelheid verplichtingen die een advocaat heeft.

“In veel vakgebieden, waaronder de advocatuur, lijkt men ervan uit te gaan dat je met ervaring voldoende inzicht krijgt in je eigen en andermans functioneren. Het is echter onnodig beperkt en zelfs risicovol om hierbij alleen op ervaring te steunen. Kennis uit gedragswetenschappelijk onderzoek biedt het noodzakelijke inzicht in waarom mensen doen wat ze doen,” aldus Van Huurne.

Met 672 geraadpleegde bronnen heeft Van Huurne het voor elkaar gekregen om een inhoudelijk zeer compleet boek af te leveren. Hoewel het ene hoofdstuk voor de rechtenstudent meer relevant is dan het andere, valt er voor beginnende juristen en advocaten veel kennis op te doen en is alleen dat al genoeg reden om dit boek aan te schaffen.

De harde feiten
Titel: Het Advocatenbrein – psychologie voor juristen
Door:
Marloes ter Huurne
Uitgever: Boom juridisch
Aantal pagina’s: 317
ISBN: 9789462128491
Het boek is voor 29,90 euro verkrijgbaar bij o.a. bol.com