Recensie: Een moord kost meer levens

Hoe verandert je leven als je vader wordt opgepakt voor de moord op twee kinderen? Hoe ga je om met de schaamte, het geweld en de eenzaamheid die daarbij komen kijken? Dit zijn vragen die centraal staan in het boek Een moord kost meer levens van de misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Het boek vertelt het levensverhaal van Paul Spruit, die als puber ontdekt dat zijn vader Gerard de beruchte ‘Donald Duck verkoper’ is. Hij was een moordenaar die kinderen lokte met de stripboeken die hij verkocht. Zijn familie wist niets van de misdaden. Gerard werd in 1985 opgepakt en kreeg een levenslange gevangenisstraf. Dat zorgde ervoor dat het leven van de gehele familie voorgoed veranderde.

Paul Spruit raakte zelf ook verstrikt in de wereld van criminaliteit, geweld en psychische problemen. Hij ontsnapte uit het Pieter Baan Centrum, stak zijn stiefvader dood, zat in verschillende tbs-klinieken en pleegde een roofoverval waarbij er twee mensen stierven. Dat leidde ertoe dat hij zelf achttien jaar gevangenisstraf kreeg en in een tbs-kliniek terecht kwam.

Peter R. de Vries volgde de zaak van Paul Spruit vanaf het begin en sprak uitvoerig met hem in de gevangenis. Hij voerde ook gesprekken met familieleden van Paul, deze aangrijpende verhalen verwerkte De Vries tevens in het boek. Hiermee geeft hij een indringende inkijk in het leven en de denkwijze van een moordenaar, maar ook in de problemen die familieleden ervaren als de gepleegde daden bekend worden en wat voor invloed dit op hen heeft.

Een moord kost meer levens is een absolute aanrader. Het boek een echte page-turner; zodra je begint met lezen, kun je niet meer stoppen. Het verhaal laat je beseffen dat een moord inderdaad meer levens kost dan je denkt. Kortom: een boek dat je niet zomaar meer vergeet.

De harde feiten:
Titel: Een moord kost meer levens
Door: Peter R. de Vries
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s: 320
ISBN: 9789089757532
Het boek is voor 22,50 euro verkrijgbaar op bol.com. Ook verkrijgbaar als e-book (14,50 euro) en luisterboek (12,95 euro).

Een greep uit onze andere boekenrecensies:
Privacyrecht begrepen | V. Laan
Leer me alles wat je weet | H. Bervoets
Moord, martelkamers en andere misdaad | J. van den Heuvel
Dutch Girls in Museums – nieuwe kijk op kunst | D. Lakeman & I. Zaagman
Het Advocatenbrein – psychologie voor juristen | M. ter Huurne
Meester Leonie – Het leven van een strafrechtadvocaat | L. van der Grinten
Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen | T. Hoogendoorn & N. Schuitemaker
Snackspert – De Ultieme Snackgids | E. Bosman
De kracht van je intuïtie | G. Gigerenzer
Het kan ook nooit normaal | L. Hester