Recensie: Wij waren, ik ben – weg uit Ruinerwold

Op zondag 13 oktober 2019 verliet Israël zijn vertrouwde wereld en liep een café in Ruinerwold binnen. Niet veel later leerde Nederland zijn familiegeschiedenis kennen via de documentaire De Kinderen van Ruinerwold van Jessica Valerius, wat in 2021 zelfs een Televizierring opleverde. In het autobiografische boek Wij waren, ik ben – weg uit Ruinerwold leren we nog meer over het leven van Israël en zijn familie. Openhartig, eerlijk en indrukwekkend.

“Op zondag 13 oktober 2019 verliet ik de boerderij waar ik jarenlang vastzat en stapte een café in Ruinerwold binnen. Op dat moment maakte ik me definitief los uit de geloofswereld van mijn vader, die mij vijfentwintig jaar lang in zijn macht had. In ‘Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold’ beschrijf ik mijn leven. Mijn vaders geloof en overtuigingen waren mijn realiteit: naar school ging ik niet, ik bestond niet eens voor de buitenwereld, en ik had geen vrienden. Er waren alleen de geesten die om ons heen dwaalden en waarmee we praatten. Bidden was onze enige redding, God zat altijd in mijn hoofd.

Dan komen de eerste scheurtjes in mijn geloof, en dat worden er geleidelijk steeds meer. Het internet is de sleutel voor mijn ontwikkeling. Ik zoek een weg naar de vrijheid voorbij schuld, angst, verdriet, onzekerheid. Maar wanneer mijn gedachten eindelijk vrij zijn, voel ik me meer opgesloten dan ooit. Ik wil weg uit de boerderij waar ik samen met mijn familie verborgen voor de buitenwereld leef. Maar wie gaat mij helpen?”

Israël beschrijft in zijn boek hoe hij als jongetje met zijn broer allerlei verhaaltjes verzon over spoken en hoe hij had genoten van zijn kinderjaren. Dat veranderde toen hij ouder werd: “De spoken waren veranderd in geesten, de verhaaltjes in dagboeken en de fantasiewereld van mijn broer en mij werd de geestenwereld van mijn vader waarin we als familie collectief geloofden.” De lezer leert in de eerste hoofdstukken meer over de vader van Israël. Opvallend daarbij is hoe feitelijk dit gedeelte geschreven is. Daarna wordt het boek persoonlijker en lezen we meer over hoe Israël met name de psychologische mishandeling van zijn vader als steeds ondragelijker beschouwt.

De lezer wordt geconfronteerd met de vele momenten waarop Israël door zijn vader werd opgesloten en hoe hij moest meespelen met de wanen van zijn vader, waarin hij contact moet leggen met de geestenwereld: “Het leven gaat voorbij zonder dat ik het nog beleef. Het enige wat ik doe is als medium functioneren.” Uiteindelijk komt het boek uit bij het punt dat Israël na een hoop mentale overwinningen de boerderij verlaat, als lezer kun je daar moeilijk iets anders als blijdschap voelen. De rest is geschiedenis.

De harde feiten
Titel: Wij waren, ik ben – weg uit Ruinerwold
Door:
Israël van Dorsten
Uitgever: Uitgeverij Pluim
Aantal pagina’s: 304
ISBN: 9789493304239
Het boek is voor 24,99 euro verkrijgbaar bij o.a. bol.com (daarnaast verkrijgbaar als e-book voor 14,99 euro en luisterboek voor 12,99 euro)

Een greep uit onze andere boekenrecensies:
Dodencel – wetten, zaken en verhalen over de doodstraf in de Verenigde Staten | M. Pontier
Arresten Arbeidsrecht (vierde druk) | B. Barentsen & M.Y.H.G. Erkens
Methoden en Technieken van Onderzoek in de Criminologie | C.C.J.H. Bijleveld & V.R. van der Geest
Europees recht begrepen | Masuma Shahid
Jaarrekeninglezen voor juristen | P.R. de Geus & J. Scholten
Succesvol studeren | M. Mostert
Taal en compositie | L.J.A. Pieterse
Goederenrecht begrepen | J.M. Milo
BoomBasics – Bestuursrecht | E.M.J. Hardy & D.W.M. Wenders
BoomBasics – Privacyrecht | V. Laan