Recensie: Fuck the Quarterlife Crisis

Keuzestress, prestatiedruk en chronische twijfel. Klinkt bekend? Freelance editor Femke Kamps (26) weet er alles van: na een persoonlijke quarterlife crisis schreef ze een boek met een gelijknamige titel. Inclusief een korreltje zout. En wat roze sprinkles.

In Fuck the Quarterlife Crisis – waardevolle lessen waar je écht gelukkig van wordt vertelt Femke over haar eigen worstelingen en gaat ze op zoek naar de antwoorden op moeilijke vraagstukken waar onze generatie mee wordt geconfronteerd. Wanneer ben je succesvol? Staat middelmatigheid gelijk aan falen? Worden we van al dat social media gebruik niet gewoon hartstikke depressief? En: hoe draai je die mentale knop om?

Fragment
‘Ik stap zwijgend uit de auto en been met grote stappen naar de partytent. ‘Ga terug, nu kan het nog!’ Ik luister niet. Mijn sociale masker is misschien niet meer zo goed als voorheen, maar ik weet het nog wel tevoorschijn te toveren. Als een girl on a mission loop ik rechtstreeks naar de jarige toe. De enige bekende in de ruimte. ‘Hey Fem, hoe is het?’ word ik vrolijk door de jarige ontvangen. De vraag voelt als een messteek. Ik schraap mijn laatste beetje geluksgevoel bij elkaar en weet er het enige mogelijke sociaal gewenste antwoord uit te persen. ‘Ja, GOED!’ hoor ik mezelf zeggen. Leugenaar.

Alles op orde, right…
In zeven hoofdstukken bespreekt Femke onderwerpen als social media, relaties, geluk en succes. Haar eigen verhalen worden afgewisseld met inzichten van verschillende experts, coaches, wetenschappers én ervaringsdeskundigen. Dat maakt het boek vlot en volledig.

Met name hoofdstuk 7 (‘Dingen die vrouwen tegen hun twintigjarige zelf zouden willen zeggen’) is een eye-opener. ‘Focus. Focus jezelf op wie je bent en wat je wilt, en ga daarvoor.’ ‘Maak een keuze met je gevoel, niet met je hoofd. Waar word jij nu écht gelukkig van?’ ‘Ontdek waar je energie van krijgt.’ ‘Je hoeft nog niet meteen volwassen te zijn.’ En: ‘Het komt allemaal goed.’ Zomaar enkele voorbeelden die zó vanzelfsprekend lijken, maar blijkbaar toch nog vaak fout gaan.

En juist dat legt de vinger op de zere plek. We weten diep van binnen heel goed hoe we onszelf voor de gek kunnen houden en gaan te vaak over onze eigen grenzen heen. Het verhaal van Femke maakt dat op een laagdrempelige en met vlagen humoristische wijze duidelijk. Daarmee is het een dikke leestip.

Een boek over hoe het lijkt alsof iedereen zijn shit op orde heeft, behalve jij. En hoe dat eigenlijk hartstikke meevalt.


De harde feiten
Titel: Fuck the Quarterlife Crisis
Door: Femke Kamps
Uitgever: THEMA. Uitgeverij Van Schouten & Nelissen
Aantal pagina’s: 155
ISBN: 9789462721029
Het boek is voor 14,94 euro verkrijgbaar bij bol.com

Legal points: 8.5/10

Een greep uit onze andere boekenrecensies:
Twaalf jaar onschuldig in de cel | Romano van der Dussen & Edwin Winkels
Tien geboden van de advocaat-stagiair
 | M. Knapen & L. van der Ham
Met een klap van de hamer | V. Corstens & M. Wullink
Mens in toga | J. Hopmans
Superstudent! | O. Schewe