Prison Escape of wonen in de Bijlmerbajes: 5 gevangenissen met een nieuwe functie!

In 2012 kende ons land zo’n 65 gevangenissen, maar een aantal daarvan heeft inmiddels een heel andere functie gekregen! Vandaag zetten we er een aantal op een rij.

Door Loes van den Wijngaard

1. De Koepel in Breda

De gevangenis in Breda wordt in de volksmond ook wel de Koepel genoemd en is een van de bekendste gebouwen in de stad. In de jaren dat de Koepel diende als gevangenis waren de bekendste gedetineerden ‘de Vier van Breda’, maar ook oorlogsmisdadigers zoals Willem Polak en Herbertus Bikker, die later uit de gevangenis ontsnapten, werden in Breda gevangen gehouden. Begin 2016 sloot de Koepel zijn deuren officieel als gevangenis en is het de beurt aan het publiek om een poging te doen uit deze inrichting te ontsnappen: je kunt hier nu namelijk met je vrienden mee doen aan Prison Escape! Als ware gevangene krijg je de mogelijkheid om samen te zweren met medegevangenen en een ontsnappingsplan te bedenken. Weet jij uit de Koepel te breken?

2. Het Arresthuis in Roermond

Het Arresthuis in Roermond was een plek voor criminelen van kleine vergrijpen en mensen die hun proces moesten afwachten. In 2006 verloor het zijn functie als gevangenis en nu heeft deze plek meerdere functies. Zo hebben delen van de originele gebouwen plek gemaakt voor nieuwbouwwoningen, maar er is ook een Van der Valk-hotel gevestigd! Wil jij een nachtje logeren in een oude gevangenis, dan kan dat dus in Roermond!

3. Penitentiaire Inrichting Wolvenplein in Utrecht

Middenin het centrum van Utrecht bevindt zich een van de oudste gevangenissen van Nederland. In de jaren dat Wolvenplein geopend was veranderde het van huis van bewaring tot penitentiaire inrichting, totdat het officieel in 2014 werd gesloten. Een vaste nieuwe functie heeft deze gevangenis nog niet gekregen, maar inmiddels is het regelmatig de locatie van tentoonstellingen. In de zomer van 2017 werd zelfs een strand gecreëerd op het oude binnenplein van de inrichting, zoveel luxe hebben de gevangenen vast nooit gekend!

4. De Koepelgevangenis in Haarlem

Naast de koepelgevangenis in Breda, kent Nederland nog twee andere koepelgevangenissen, namelijk in Haarlem en Arnhem. Inmiddels zijn al deze instellingen gesloten, zo ook die in Haarlem waar in 2016 officieel een einde werd gemaakt aan de functie als gevangenis. In 2017 werd bekend dat dit kenmerkende gebouw waarschijnlijk gaat dienen als University College, dus binnenkort kunnen studenten hier de nodige kennis opdoen.

5. De Bijlmerbajes in Amsterdam

De Bijlmerbajes is natuurlijk een van de bekendste gevangenissen in Nederland en bestaat uit de welbekende zes torens. In juni 2016 werd de gevangenis officieel gesloten en datzelfde jaar werd het in gebruik genomen als asielzoekerscentrum. Inmiddels worden de oude kamers tegen lage prijzen verhuurd aan studenten! Ook de toekomst voor de Bajes is bepaald, want er komen ruim 1.300 woningen op het terrein te staan. Hierbij worden vrijwel alle materialen van de oude gevangenis hergebruikt.