Presenteren, mondelinge tentamens of kennisclips – zo val jij op in tijden van online onderwijs!

Online onderwijs is de afgelopen maanden bepalend geweest voor menig rechtenstudent en als we de voorspellingen mogen geloven, zijn we er nog niet zomaar vanaf. Dat betekent dat je waarschijnlijk te maken krijgt met presentaties en mondelinge tentamens via programma’s zoals Zoom, of bijvoorbeeld kennisclips moet maken over juridische thema’s. Met deze vijf tips zorg je ervoor dat jij in ieder geval op een positieve manier opvalt!

Door Loes van den Wijngaard

1. Gebruik interessante afbeeldingen en schema’s

Het risico van online presentaties en kennisclips, is dat mensen gemakkelijker afhaken als ze hun concentratie verliezen. Thuis zijn er immers vaak meer dingen die voor afleiding zorgen, zoals een huisdier of een huisgenoot. Als je zorgt dat je met afbeeldingen, schema’s en grafieken de aandacht van je kijker erbij houdt, zal je zeker punten winnen bij je docent!

2. Zorg voor een rustige omgeving

Niets irritanter dan veel omgevingsgeluiden, afleidende posters, of een berg kleding op de achtergrond, wanneer je de aandacht van je studiegenoten of docent probeert vast te houden. Zorg daarom dat je in een rustige ruimte bent en dat de achtergrond van je beeld opgeruimd is. Dat de rest van je kamer volstaat met een bergje afwas of ongeorganiseerd studiemateriaal maakt niet uit, zolang de camera maar op jou en de rustige omgeving is gericht.

3. Praat duidelijk

Deze tip geldt natuurlijk ook wanneer je normaal een presentatie geeft of mondeling tentamen aflegt, maar juist bij beeldbellen is het extra belangrijk! Door de internetverbinding bij jou of de kijker wil je namelijk wel eens zachter of onduidelijker klinken dan je daadwerkelijk spreekt. Focus dus op een goed volume en duidelijke articulatie, zodat er niks belangrijks van wat je zegt verloren gaat.

Is het eind van je hbo-opleiding, bachelor of master in zicht? Doe mee aan onze online scriptiecursus!

4. Zorg voor een structuur

Ook dit is tijdens een gewone presentatie al erg belangrijk om de aandacht van de luisteraar vast te houden, maar zeker wanneer deze luisteraar lekker thuis op de bank zit te kroelen met zijn hond, want thuis zijn er nu eenmaal veel dingen die voor afleiding kunnen zorgen! Door voor je begint duidelijk aan te geven wat de opbouw van je verhaal gaat zijn en stapsgewijs door de stof heen te werken, vergroot je de kans dat je informatie goed overkomt. Ook bij een antwoord tijdens een mondeling examen is het belangrijk gestructureerd te blijven, dus spring in je antwoord niet van de hak op de tak.

5. Laat je van je beste kant zien

Dit kun je letterlijk opvatten door jezelf op een bepaalde manier voor de camera te positioneren of je netjes aan te kleden, maar focus je ook figuurlijk op je beste kant! Laat je dus niet afschrikken als je bepaalde dingen niet weet, maar laat juist zien wat je wél weet en probeer die kennis goed over te brengen. Als je je kennis overtuigend kan brengen, is het namelijk niet erg als je eens iets niet weet.