Tessa Schoenmakers – stage Bonaire, Caribisch Nederland

In de rubriek ‘Over de grens’ komen rechtenstudenten aan het woord die een buitenlandse stage of summerschool hebben gevolgd of buiten Nederland een deel van hun studie voltooiden. In deze vierde editie de 22-jarige Tessa Schoenmakers van Maastricht University, die van september 2014 tot en met januari 2015 stage liep bij de Belastingdienst Caribisch Nederland in Kralendijk, Bonaire.

De masterstudente Fiscaal recht wilde niet alleen vanwege de taal graag afreizen naar Bonaire, maar ook door de overeenkomende wetgeving met Nederland. Een skype-gesprek en een paar weken later was haar stage geregeld. “Naast een tintje bruiner te zijn bij terugkomst, hoopte ik dat ik de wetgeving in de praktijk leerde toe te passen. Ik wilde zien of fiscaal recht me ook buiten de collegebanken echt aanspreekt. Daarnaast was de hele ervaring van op jezelf te staan in het buitenland, nieuwe mensen leren kennen en nieuwe indrukken ook spannend.” Ze koos voor een fulltime stage, waardoor ze niet alleen van alles meekreeg op het gebied van het recht, maar ook van het procesrecht met betrekking tot deurwaarders.

20141228-9am-blue-mx1sw 042

Bonaire heeft geen echte studentenhuizen, dus woonruimte zul je zelf via Facebook of andere middelen op het internet dienen te regelen. Andere dingen waar Tessa tegenaan liep, waren de poko-poko cultuur (alles op het gemakje) en het Papiaments. Ook werd het ’s avonds al om half zeven donker. Toch heeft ze veel van Bonaire kunnen zien. “Na stage was er altijd tijd om het eiland te verkennen. Ik heb met dolfijnen gezwommen, een duikcursus gevolgd en mijn padi duikbrevet gehaald, ben het nationaal park in geweest, heb de hoogste berg beklommen en genoten van de veelvuldige happy hours. Ook ben ik twee keer op Curaçao geweest.”

Traditionele gerechten die je gegeten moet hebben, zijn zonder twijfel de lionfish en kabrito stoba (stoofvlees). Kenmerkend aan het eiland is daarnaast het groepsgevoel dat er heerst. “Iedereen kent je, werk en privé zijn vrijwel niet te scheiden. Op de eerste dag dat ik naar stage ging, wisten ze ook gelijk dat ik een Nederlander was. Vuurrood kwam ik binnenlopen. Tja, Nederlanders, het eerste weekend op het strand liggen met een iets te lage factor…”

20141228-9am-blue-mx1sw 092

Over die stage gesproken: door de weinige stagiaires op het eiland trek je automatisch met elkaar op. “Hierdoor blijf je elkaar ook sneller spreken als je weer terug bent in Nederland. Op dit moment heb ik nog steeds contact met collega’s, maar ook met een vriendin waar ik de hele stageperiode mee heb opgetrokken.”

Het praktisch halve jaar in Bonaire heeft talloze mooie herinneringen opgeleverd. “De weekenden, Kerst en Oud en Nieuw vieren op het eiland: fantastisch. Toen ik na vijf maanden terug moest naar Nederland, was dat wel even een domper.” Het feit dat het hier toen net had gesneeuwd, hielp daarbij ook niet. “Het was meer dan ik ooit had kunnen verwachten. De ervaringen, de cultuur, de mensen en het eiland. Ze zeggen altijd zo: óf je houdt van Bonaire, óf je vindt het vreselijk. Nu ik al twee keer terug ben geweest, kan ik toch wel degelijk het eerste zeggen!”

Wil je jouw stage-, summerschool- of studieavonturen in het buitenland ook delen? Mail dan naar hetrechtenstudentje@gmail.com onder vermelding van ‘Over de grens’!