Roeland Kort – stage Jakarta, Indonesië

In de rubriek ‘Over de grens’ komen rechtenstudenten aan het woord die een buitenlandse stage of summerschool hebben gevolgd of buiten Nederland een deel van hun studie voltooiden. In deze eerste editie de 22-jarige Roeland Kort van NHL Hogeschool Leeuwarden, die stage liep bij HWMA Law Offices in Jakarta.

Roeland verbleef in Jakarta van februari 2014 tot juni 2014. “Het was altijd al een droom van me om een tijd in het buitenland door te brengen. Toen ik op zoek ging naar een afstudeerstage, noemde een van mijn docenten een bedrijf dat voor studenten stages bemiddelde in het buitenland. Ik ben gaan zoeken en heb diezelfde dag een brief gestuurd met daarin mijn motivatie voor een stage in Jakarta. Ik wilde vooral buitenlandervaring opdoen, omdat ik later graag internationaal zou gaan werken. Dit leek mij een goede les. Bovendien leer ik graag van andere culturen en dit kon perfect in Indonesië. Een week na het versturen van mijn brief was al duidelijk dat ik in Jakarta terecht kon.”

Zijn stage bestond vooral uit het schrijven van zijn scriptie, waarvoor hij informatie verzamelde en verschillende mensen interviewde. “Naast mijn scriptie hielp ik ook met verschillende opdrachten van het kantoor en ging ik vaak mee naar meetings, seminars en professionele activiteiten. Het waren vaak lange werkdagen, maar ik heb ontzettend veel geleerd.”

Dit gold niet alleen op werkgebied, ook op sociaal vlak was het bij vlagen even wennen. “Men is niet zo direct als in Nederland. Als ik iemand iets vroeg, zou deze persoon nooit ‘nee’ zeggen.” Daarnaast wordt het gebruiken van de linkerhand gezien als respectloos. “Dit was iets waar ik soms geen rekening mee hield, met boze blikken tot gevolg.”

Zelf koken is niet echt gebruikelijk in Jakarta. “Het was duurder en lastiger dan in Nederland, dus ik ging al gauw elke dag uit eten.” Het traditionele gerecht dat je geproefd moet hebben? Nasi Uduk.

Huisvesting regelen ging overigens gemakkelijk via het bedrijf dat Roelands stage regelde. “Zij hadden enkele appartementen beschikbaar en hier kon ik direct bij aankomst in.”

Ook was er veel ruimte om het land te leren kennen. “Ik ging in het weekend en na mijn werk vaak de stad in om naar de malls en vele restaurants en barren te gaan.” Daarnaast waren er geregeld trips, waaronder naar de Krakatau vulkaan en de eilanden voor de kust van Jakarta. “Ook ben ik een aantal dagen in Bali geweest. Als ik eens een dag vrij vroeg van werk, dan was dit geen probleem.”

“Uiteindelijk kijk ik met een ontzettend positief gevoel terug op de mensen, het weer en vooral het eten. Daarnaast vond ik het leven in de grote stad heerlijk, er was altijd activiteit. Waar ik echter met minder plezier op terugkijk, zijn de laatste twee weken van mijn stage. Dit was een lastige periode voor mij, omdat er verschillende dingen fout waren gegaan en ik even niet meer wist wat ik moest doen. Het was bovendien een heel raar gevoel; ik had zin om terug te gaan naar Nederland, maar wou ook erg graag in Indonesië blijven.”

Met een andere Nederlander die hij in Jakarta ontmoette, heeft hij nog intensief contact. “Samen zijn we bezig aan een project dat zich bezighoudt met bedrijven in Indonesië. Daarnaast heb ik af en toe contact met mijn vorige collega’s. We volgen elkaar op sociale media en af en toe mailen we.”

Helemaal zonder risico is zo’n stage trouwens niet. Gekscherend: “Ik heb in mijn hele leven nog nooit een ongeluk had, maar in de maanden dat ik in Jakarta zat, heb ik drie ongelukken gehad en bij elke trip een wond met bijbehorend litteken opgelopen.”

Wil je jouw stage-, summerschool- of studieavonturen in het buitenland ook delen? Mail dan naar hetrechtenstudentje@gmail.com onder vermelding van ‘Over de grens’!