Jos Buijvoets – summerschool Hannover, Duitsland

In de rubriek ‘Over de grens’ komen rechtenstudenten aan het woord die een buitenlandse stage of summerschool hebben gevolgd of buiten Nederland een deel van hun studie voltooiden. In deze tweede editie de 27-jarige Jos Buijvoets van Tilburg University, die van 21 juli tot en met 15 augustus 2014 een summerschool volgde bij de Institute for Legal Informatics in Hannover, Duitsland.

Hoewel Jos eigenlijk vierdejaars Ondernemingsrecht is, vindt hij ook de combinatie van technologie en recht erg interessant. Met de summerschool IN SITU hoopte hij een idee te krijgen welke raakvlakken er zijn tussen deze twee disciplines. Met vakken als Cybercrime, Intellectual Property Law, Content Control on the internet en European Regulation of Information Technology lukte dat goed.

10499384_701500609886721_6635011868743949520_o

“We hadden vijf dagen in de week zes uur college per dag. Dit werd gevolgd door sociale en culturele activiteiten. Tijdens het weekend bezochten we vaak andere Duitse steden. Zo maakten we een tour door Hannover en zijn we drie dagen naar Berlijn geweest, waarbij we onder andere het parlement en verschillende monumenten uit de Tweede Wereldoorlog hebben gezien.”

Huisvesting was goed geregeld, de deelnemers aan de summerschool zaten samen in een studentenhuis. Ook kregen ze veel reisinformatie en was duidelijk waar ze met vragen terecht konden. Minder goed waren de universitaire faciliteiten, waaronder oude computers die over de stad waren verspreid.

Toch valt dat laatste weg bij alle positieve ervaringen. “Ik kijk met plezier terug op de vrienden die ik heb gemaakt. Het was een intense periode met een groep van dertig mensen die op elkaar was aangewezen en dezelfde interesses had. We zijn dicht naar elkaar toe gegroeid.”

10531473_703240683046047_3700486713097037459_o

Het feit dat hij verschillende deelnemers nog steeds spreekt, zegt wat dat betreft genoeg. “Ik werd uitgenodigd om een praatje te houden op een E-law conferentie in Frankrijk, waarschijnlijk ben ik er dit jaar ook weer bij. Een aantal Nederlandse deelnemers heb ik nog verschillende malen gezien op de universiteit en ik sprak een Griekse onderzoekster toen ze na de summerschool in Tilburg was voor onderzoek.”

Of de IN SITU summerschool iets voor je is, hangt in grote mate van jezelf af. “Hoewel er genoeg mogelijkheden zijn om je eigen weg te gaan, moet je wel bereid zijn om mee te doen aan de groepsactiviteiten om er zoveel mogelijk leuke ervaringen uit te halen.”

Wil je jouw stage-, summerschool- of studieavonturen in het buitenland ook delen? Mail dan naar hetrechtenstudentje@gmail.com onder vermelding van ‘Over de grens’!