In de rubriek ‘Over de grens’ komen rechtenstudenten aan het woord die een buitenlandse stage of summerschool hebben gevolgd of buiten Nederland een deel van hun studie voltooiden. In deze vijfde editie de 22-jarige Alexander Boskma van de Rijksuniversiteit Groningen, die van maart tot augustus 2015 studeerde aan de Ludwig-Maximilians Universität in Munchen.
Hoewel een half jaar studeren in het buitenland een verplicht onderdeel is van zijn bachelor European Law School, voelde dat voor Alexander niet zo. “Het was eerder een privilege. Ik heb de keuze gemaakt om in München aan de LMU te gaan studeren, omdat deze universiteit erg goed aangeschreven staat en ik de Duitse taal al machtig was. Verder wist ik dat München een prachtige stad is om te leven met een hoge levensstandaard. Ik wilde vooral eens ervaren hoe het is om in een andere taal te studeren en inzicht krijgen in de leermethodes op een andere universiteit. Vrienden maken uit andere landen en culturen was ook iets wat ik graag wilde, omdat je zo je blik op de wereld kan veranderen en vergroten en je kan ontwikkelen als mens.”
Alexander ging goed voorbereid van start. “Ik moest in ieder geval voor 19 ECTS aan vakken succesvol afronden. Ik heb onder andere ‘Erbrecht’, ‘Arbeitsrecht’ en ‘Handelsrecht’ gevolgd. De colleges begonnen pas in april, dus in de maand maart heb ik nog een intensieve taalcursus Duits gevolgd om die kennis nog een beetje te verbeteren.”
Het ver weg zijn van familie, vrienden en vriendin was het meeste wennen. “Je leert daar wel mensen kennen waarmee je omgaat en leuke dingen onderneemt, maar dat is nu eenmaal niet hetzelfde als dingen doen met vrienden die je al jaren kent.” Toch spreekt hij met name de mensen met wie hij in München op dezelfde verdieping woonde nog regelmatig via Whatsapp en Facebook.
Die huisvesting kan overigens best een obstakel zijn. Alexander kreeg een kamer toegewezen door de universiteit, maar als je zelf iets moet regelen, kom je al snel op erg dure kamers en appartementen uit. En dat is zonde, want van dat geld kun je een hoop traditionele ontbijtjes uit de stad eten: Weißwurst Frühstück, ofwel twee witte worsten met daarbij mosterd, een Brez’n (soort pretzel) en een halve liter Weißbier. Een goede bodem voor de verschillende uitstapjes die werden gemaakt. “Ik heb onder andere een bezoek gebracht aan het voormalig concentratiekamp Dachau, dat veel indruk heeft gemaakt. Ook was ik bij mooi weer vrij veel te vinden in de ‘Englischer Garten’, een erg groot park dat door een groot deel van München loopt. Dit was de ideale plek om te ontspannen, maar ook om te sporten. Verder heb ik onder andere de Paulaner brouwerij en de Allianz Arena (stadion FC Bayern) bezocht.”
Veel mooie herinneringen dus, al viel studeren voor tentamens met 35 graden daar niet onder. Waar hij met het meeste plezier op terugkijkt? Simpel: “Het gevoel bij de stad. München is een ontzettend mooie plaats waar ik echt een bepaalde band mee heb gekregen in dat halve jaar.”
Wil je jouw stage-, summerschool- of studieavonturen in het buitenland ook delen? Mail dan naar hetrechtenstudentje@gmail.com onder vermelding van ‘Over de grens’!