Ontspannen na een druk studiejaar: 6 tips voor rechtenstudenten!

Het einde van het studiejaar is in zicht. Na maanden van intensieve colleges, stressvolle tentamens en eindeloze leeslijsten, is het belangrijk om gas terug te nemen en te ontspannen. Ontspanning is namelijk cruciaal om mentaal weer helemaal op te laden en je klaar te maken voor het volgende studiejaar.

1. Maak tijd voor jezelf

Na een periode van constante focus is het goed om tijd voor jezelf in te plannen. Dit betekent niet alleen fysieke rust maar ook mentale rust. Neem een paar dagen volledig vrij van al je studie gerelateerde zaken. Lees het boek dat je graag wilde lezen of kijk een serie of film die al maanden op je ligt te wachten. Het is belangrijk om je geest te ontspannen en je gedachtes helemaal los te laten.

Lees ook: 27x ‘juridische’ boeken voor in de hangmat!

2. Reizen

Reizen is een geweldige manier om je stress te verlichten. Of het nu een korte trip is naar een nabijgelegen stad is of een langere vakantie naar het buitenland, reizen biedt de mogelijkheid om nieuwe culturen en omgevingen te ontdekken. Dit kan je horizon verbreden en je tot nieuwe inzichten brengen. Bovendien helpt de verandering van omgeving om los te komen van je dagelijkse sleur en helemaal te ontspannen.

Lees ook: 5x vakantie in eigen land

3. Mindfulness en meditatie

Door dagelijks een paar minuten te mediteren, kan dat je geest kalmeren en je focus verbeteren. Er zijn verschillende apps beschikbaar zoals Headspace en Calm, die geleide meditaties en ademhalingsoefeningen aanbieden. Deze oefeningen kunnen je helpen om meer in het moment te leven en je niet te laten overweldigen door de toekomst.

4. Sporten

Lichaamsbeweging is een van de beste manieren om stress te verminderen. Of je nu houdt van wandelen of tennissen, sporten helpt je om je gedachtes te verzetten. Tijdens het sporten maak je het hormoon endorfine aan, dit is het ‘gelukshormoon’. Bovendien zorgt sporten ook voor een betere slaapkwaliteit, iets wat je na die uren studeren wel kunt gebruiken!

5. Hobby’s

Of je nu een oude hobby herontdekt of een complete nieuwe hobby vindt, het is een geweldige manier om tot rust te komen. Het hebben van een hobby zorgt ervoor dat je je gedachtes kunt verzetten en creatief bezig bent. Hobby’s zoals schilderen, tuinieren en muziek maken zijn het proberen waard. Het is een manier om jezelf uit te drukken en plezier te hebben zonder academische druk.

Lees ook: Rechtenstudenten met creatieve skills!

6. Sociaal contact

Misschien heb je door het studeren jezelf geïsoleerd en onvoldoende contact gehad met de medemens. Het wordt tijd om je vrienden weer uit te nodigen, want sociaal contact is essentieel voor het welzijn. Plan sociale activiteiten als een picknick, een spelletjesavond of een etentje. Het delen van je ervaringen en lachen met je vrienden kan wonderen doen voor de verlaging van stress.

We hopen dat deze tips ervoor kunnen zorgen dat al je stress als sneeuw voor de zon verdwijnt. Mocht je nog niet klaar zijn met school wensen wij je heel veel succes met de laatste loodjes!

Lees ook: 30+ horeca met een juridisch tintje