Nog eens 5 musea met een juridisch tintje!

In 2018 publiceerden we al een artikel met daarin vijf musea om te bezoeken tijdens je vakantie. Vandaag een nieuwe reeks,  zodat je in plaats van alleen maar chillen aan het zwembad of feesten tot de zon opkomt, ook een beetje cultuur op kunt snuiven!

Door Loes van den Wijngaard

1. Het gevangenismuseum

In het gevangenismuseum kan je van dichtbij zien hoe de huidige gevangenissen eruit zien, maar ook hoe het vroeger was! Ook kan je een kijkje nemen in wat voor straffen er vroeger gebruikt werden. Je kunt bij dit museum zelfs in een van de oude bewaarderswoningen overnachten voor de ultieme ervaring!
Oude Gracht 1, Veenhuizen

2. Torture museum

In het Gevangenismuseum kun je al een kijkje nemen in de vroegere wereld van de straffen, maar in het Torture museum gaan ze nog een stapje verder! In dit museum kun je namelijk allerlei marteltuigen zien uit de Middeleeuwen. Gelukkig worden deze middelen niet meer gebruikt in het huidige strafrecht…
Singel 449, Amsterdam

3. De BlokhuisPoort Boeit

Dit museum is een beetje anders dan andere! Stichting BlokhuisPoort heeft namelijk op hun website een online museum  gemaakt en organiseert daarnaast activiteiten voor kleinere groepen. Zo kun je speciale activiteiten boeken zoals een geschiedenistour of kun je ervaren hoe het echt is om een gevangene te zijn in de 20ste eeuw!
Blokhuisplein 40, Leeuwarden

4. PIT Veiligheidsmuseum

In dit museum kun je niet alleen iets leren over de politie, maar je kan ook een heleboel leren over de andere veiligheidsdiensten van de ambulance en brandweer! Want hoe helpen deze hulpdiensten mensen in nood en garanderen ze de veiligheid in Nederland? Hoe deze hulpdiensten handelen in situaties zoals verkeersongevallen, huiselijk geweld en aanrakingen met plaats delicten komt allemaal aan bod in dit museum.
Schipperplein 4, Almere

5. Verzetsmuseum Amsterdam

In de vorige editie hadden we het al even over het Fries Verzetsmuseum, maar ook in Amsterdam is een museum gewijd aan de verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Wie waren deze mensen en hoe probeerden zij een einde te maken aan de gruweldaden uit deze oorlog? Ook is er een speciale tentoonstelling over Nederlands-Indië en hoe de Tweede Wereldoorlog in deze toen nog Nederlandse kolonie woedde.
Plantage Kerklaan 61, Amsterdam