Nieuw ronde, nieuwe kansen

De tentamens behoren inmiddels tot het verleden en de meeste studenten kunnen genieten van de zomer. Voor een paar weken mag iedereen zich verheugen op stressloze dagen met hopelijk lekker weer. Even verstand op nul voordat in september iedereen weer aan de bak moet.

Door Habon Abdulahi

Nu is een goede voorbereiding het halve werk en kan het geen kwaad je deze zomer voor te bereiden op het nieuwe collegejaar.

Tijd voor een grote schoonmaak

Het schiet er bij velen bij in om tijdens de laatste tentamenperiode van het jaar het huishouden bij te houden. Het stof heeft zich in allerlei hoekjes opgehoopt en de stapel papieren die nodig waren voor de tentamenvoorbereidingen mogen ook wel eens verhuizen naar de papiercontainer. Ook wordt het eens tijd om de stapel was weg te werken. Zorg voor wat achtergrondgeluid en werk die monsterklus weg.

Blijf bewegen

Het is heel aanlokkelijk om deze zomer neer te ploffen op een strandbedje en te genieten van de zon en een goed boek, maar misschien is het toch een idee om zo nu en dan iets actiefs te ondernemen. Fanatiek naar de sportschool is niet nodig, maar het is ook zonde als je na iets te veel eten en drinken weer vanaf nul moet beginnen. Uit onderzoek blijkt dat je meer onthoudt als je na het studeren gaat sporten, dus houd die conditie op peil.

Tijd voor nieuwe technieken

Youtube staat vol met filmpjes van studenten die tips geven over hoe je hoge cijfers kunt halen. Daar zitten veel standaardtips tussen, maar zo nu en dan kom je ook een pareltje tegen. Mijn favoriet is Mariana’s study corner. Deze Spaanse rechtenstudent neemt je mee in haar studieroutine en geeft daarnaast praktische tips. Kijk vooral ook haar oudere video’s, waarin ze onder andere uitlegt hoe je de cornell-methode kunt gebruiken om collegeaantekeningen te maken. Daarnaast maakt ze elke zomer een back-to-school serie met tips om het nieuwe jaar goed te beginnen.

Het kan goedkoper

Eten buiten de deur kan een duur grapje worden, of dat nu op een terras of op de campus is. De zomer kun je dus ook gebruiken om inspiratie op te doen voor lekkere lunch- en ontbijtrecepten. Loop eens een boekenmarkt af of struin rond op internet. Lekkerensimpel is bijvoorbeeld een fijne website voor budget recepten. Ook geld beparend: meerdere porties maken en invriezen. De student in je zal je in september dankbaar zijn.