Nancy Stoke – rechtspraakreporter

In de rubriek ‘Naast de studie’ delen rechtenstudenten inspirerende hobby’s, interessante baantjes en andere bijzondere zaken die ze naast hun studie doen. In deze vierde editie lees je meer over derdejaars Nancy Stoke (20), die haar bachelor Rechtsgeleerdheid aan de universiteit Leiden combineert met een bijbaan als rechtspraakreporter.

Afgelopen jaar is de rechtspraak begonnen met het initiatief Rechtspraak Reporters, een groep van pakweg tien middelbare scholieren en studenten die als verslaggevers hun IMG_5790leeftijdsgenoten wegwijs moeten maken in de rechtenwereld. Het besluit om als reporter te solliciteren was snel genomen: “Vorig jaar heb ik een bestuursjaar gedaan bij een stichting in Leiden. Toen dat op zijn einde liep, wees een van mijn huisgenootjes me op deze vacature van de rechtspraak. Ik heb stukjes schrijven altijd al leuk gevonden en de combinatie met een uniek kijkje achter de schermen bij de rechtspraak zorgde ervoor dat ik een brief schreef.”

Waar ze precies voor solliciteerde, was nog niet meteen duidelijk. “Tijdens het gesprek bleek dat we zelf een vrij grote rol hadden in de invulling van de functie, zolang we maar jongeren zouden bereiken. Ik werd hier eigenlijk nog enthousiaster van. Een week later werd ik opgebeld met de mededeling dat ik was aangenomen. Eind augustus kregen we een training en begin september gingen we echt van start. Het betreft een contract voor een jaar, zodat eerst kan worden gekeken of het concept van de rechtspraakreporters aanslaat. Ik merk inmiddels dat we steeds meer mensen bereiken.”

Veel eigen inbreng
De rechtspraakreporters bepalen in grote mate zelf de onderwerpen waarover ze schrijven. Indien nodig vindt onderling overleg plaats, maar in principe werkt iedereen voor zichzelf. Wel is er eens in de zoveel weken een moment om bij elkaar te komen. Los van dat verloopt het contact via mail en Whatsapp.

Is het eigenlijk een voordeel om als rechtspraakreporter een rechtenstudie te volgen ten opzichte van bijvoorbeeld de middelbare scholieren in de groep? “We schrijven in principe voor jongeren en willen mensen bereiken die nog niet veel weten van het recht. Aan de ene kant heb ik een veel beter idee van wat er allemaal te doen is binnen de rechtspraak en wat interessant kan zijn om te laten zien, maar aan de andere kant is het soms lastig. Bepaalde termen zijn bijvoorbeeld voor mij heel vanzelfsprekend om te gebruiken, maar kunnen voor iemand die niets met het recht heeft lastig te begrijpen zijn. Mijn voornaamste doel als reporter is ook om bepaalde misverstanden over het recht weg te nemen. Nog steeds denken veel mensen bijvoorbeeld dat levenslang in Nederland niet echt levenslang is, terwijl dat wel degelijk het geval is. Mijn voorkeur gaat voornamelijk uit naar het strafrecht, dit spreekt voor mensen het meest tot de verbeelding.”

11081005_1487610691561695_3267490410892459345_n
In gesprek met Humberto Tan tijdens de Dag van de Rechtspraak.

Mooie kansen
Nancy heeft door haar reporterschap al mooie dingen mogen doen. “Het gaafste dat ik tot nu toe heb gedaan zijn mijn interview met strafrechtadvocaat Gerard Spong en het bezoek aan een tbs-kliniek in Almere. Gerard Spong is binnen de rechtenwereld toch wel een van de bekendste en, naar mijn mening, beste strafrechtadvocaten van dit moment. Ik vond het heel leerzaam om zijn kijk op bepaalde onderwerpen te horen. Het bezoek aan de tbs-kliniek was zo uniek omdat je hier niet snel binnenkomt als je geen medewerker, patiënt of familie bent. Heel gaaf om daar zelf eens te mogen zijn.”

Plannen voor de toekomst zijn er ook nog genoeg. “Ik hoop dit jaar mijn bachelor af te ronden, wil volgend jaar heel graag nog wat keuzevakken aan de universiteit doen en een stage lopen bij de rechtbank in Den Haag. Daarna hoop ik te worden ingeloot voor de master Jeugdrecht aan de Universiteit Leiden. Na mijn master zie ik wel waar ik terecht ga komen, ik hoop in ieder geval ook mijn blog vol te kunnen houden!”

Nancy volgen? Dat kan via haar blog en Facebookpagina!