Hey Sverige!

Daar ga je dan. Op weg naar de, volgens velen, mooiste ervaring van je leven. Je neemt afscheid van je ouders en vrienden om vervolgens op het vliegtuig te stappen naar een ander land. Je gaat op uitwisseling naar het buitenland. Een periode die in het begin garant zal staan voor opwinding en twijfel. Zal het onderwijsniveau goed zijn? Zullen de studentenfeestjes net zo leuk zijn als in Nederland? Zal heimwee op gaan spelen?

Door Dion te Riele

Sinds 15 augustus woon ik voor zes maanden in het Zweedse Lund als onderdeel van mijn masteropleiding International Law. Het pittoreske plaatsje staat bol van historische gebouwen en met name de universiteitsgebouwen zijn het aanzien waard. Onder meer de Universiteitsbibliotheek is een pareltje.

Het Zweedse leven

Op de dag van aankomst is alles overweldigend. In amper een dag ontmoet je al tientallen mensen die hier zijn met hetzelfde idee. Er waren honderden studenten uit alle uithoeken van de wereld. Van de Verenigde Staten tot China, van Noorwegen tot Nigeria, van Nederland tot Brazilië… je komt het allemaal tegen. Gek genoeg zijn de Nederlanders in Lund oververtegenwoordigd. Het is inmiddels dusdanig ernstig dat mensen als eerste aan je vragen of je toevallig een Nederlander bent wanneer je aangeeft een uitwisselingsstudent te zijn.

Na de eerste dagen in een nieuw land is het zaak om zo snel mogelijk kleine dingetjes op orde te krijgen. In Zweden is dat niet zo lastig. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk het openbaar vervoer begrijpt, vind de dichtstbijzijnde Lidl want we zijn eenmaal student en we gaan niet te veel betalen voor eten. Zorg er bovendien voor dat je een soort Thuisbezorgd zo snel mogelijk ontdekt. Daarnaast, koop een fiets en laat alle buitenlandstudenten zien hoe makkelijk het is om biertjes te drinken tijdens het fietsen..

De eerste weken zijn inmiddels voorbij gevlogen. Het gaat dusdanig snel dat je niet de tijd neemt om stil te staan bij je verblijf en ervaring. Van een Zweedse lunch bij een van de vele studentenverenigingen tot drie feestjes op een avond; je houdt jezelf wel bezig. To be continued!

Lees hier ook de andere ervaringen van rechtenstudenten in het buitenland!


Dion verblijft in de periode augustus 2017 – januari 2018 in Zweden. Voor Het Rechtenstudentje schrijft hij als masterstudent International and European Law aan Radboud Universiteit en Universiteit van Lund over internationale juridische vraagstukken. Al zijn stukken vind je hier.