Eva Bakker – EU Careers Ambassador

In de rubriek ‘Naast de studie’ delen rechtenstudenten inspirerende hobby’s, interessante baantjes en andere bijzondere zaken die ze naast hun studie doen. In deze derde editie lees je meer over Eva Bakker (22), die haar bachelor aan de European Law School van Maastricht combineert met vrijwilligerswerk als EU Careers Ambassador voor Maastricht University.

Haar werk is onderdeel van de European Personnel Selection Office (EPSO). EPSO werft en selecteert personeel voor de instellingen en agentschappen van de EU. “Het is hen opgevallen dat veel studenten en alumni niet op de hoogte zijn van de startersfuncties die de EU aanbiedt en hierdoor lijkt voor velen een droombaan in Brussel ver weg. Het is mijn taak om medestudenten en alumni op een laagdrempelige manier te informeren en enthousiast te maken over deze functies. Ik doe dit door middel van social media, het geven van presentaties, het geven workshops en het bijwonen van carrièredagen.”

SAM_0506

Een werkweek bestaat gemiddeld uit drie tot tien uur en is daarmee prima te combineren met haar rechtenstudie. “Juist omdat ik zelf nog student ben en midden in het studentenleven sta, is het voor mij laagdrempelig om studenten, studieverenigingen of medewerkers van de universiteit aan te spreken en voor de studenten om mij aan te spreken. Het verschil in uren per week komt voornamelijk door eventuele workshops en presentaties die ik geef, daar gaat veel tijd in zitten. Tijdens rustigere weken houd ik me hoofdzakelijk bezig met social media.”

Het werk is veelzijdig en hoewel ze veel vanuit thuis werkt, is ze ook geregeld op pad om presentaties en workshops te geven. “Hierbij richt ik mij niet alleen op Maastricht, maar ook op verenigingen of universiteiten in andere steden. Zo heb ik ook een presentatie verzorgd in Nijmegen en geef ik volgende maand een workshop in Leiden. Ik haal de meeste voldoening uit de studenten of alumni die niet eens hadden nagedacht over een mogelijke carrière bij de EU en dan na mijn praatje enthousiast zijn en ervoor willen gaan. Als ze dan ook solliciteren voor zo’n functie, dan heb je ze een zetje gegeven om een stap dichter bij hun droombaan komen.”

Eva ziet door haar werk van dichtbij hoe belangrijk het is om een netwerk op te bouwen. “Als je dan eenmaal de juiste contacten hebt, is dat de tijd en moeite het helemaal waard. Je krijgt net zoveel terug als dat je erin steekt!”

10346606_595899207202367_5631265770908802242_n

“Ieder jaar in oktober is er een trainingsweekend in Brussel waarbij je samen met de andere Careers Ambassadors gaat brainstormen over de EU, de mogelijke activiteiten, de manieren om een event op te zetten, et cetera. Daarbij krijg je ook training in het presenteren van jezelf en de verschillende functies binnen de EU. De nadruk ligt op creativiteit, innovativiteit, organisatorische vaardigheden en het opbouwen van een netwerk.”

Momenteel kent Nederland twee Career Ambassadors: in Maastricht en Groningen. Vanaf oktober zal daar ook een ambassadeur voor de TU Twente bij komen. Jaarlijks worden de EU Careers Ambassadors in de maanden maart en april geworven voor oktober. “Om een EU Careers Ambassador te worden, moet je communicatief en organisatorisch vaardig zijn, innovatief en creatief zijn, netwerk skills hebben en Engels spreken.”

Medestudenten die geïnteresseerd zijn in eenzelfde functie kunnen in maart en april op de website van EPSO of op een van de Facebookpagina’s van de Careers Ambassadors meer informatie vinden.

Wil je ook in deze rubriek verschijnen? Stuur dan een mailtje onder vermelding van ‘Naast de studie’ naar hetrechtenstudentje@gmail.com!