Interview – studie combineren met moederschap

In de rubriek ‘Naast de studie’ delen rechtenstudenten inspirerende hobby’s, interessante baantjes en andere bijzondere zaken die ze naast hun studie doen. In deze tweede editie lees je meer over Lotte Klaver* (26), die haar fulltime rechtenstudie aan de Rijksuniversiteit van Groningen combineert met het al even fulltime moederschap.

De derdejaars studente Rechtsgeleerdheid is moeder van een zesjarig meisje en momenteel bezig met het afronden van haar twee laatste bachelorvakken. En dat is best druk. “Dit semester heb ik het geluk dat ik rond 11:00 uur begin in plaats van 09:00 uur. Ik breng mijn dochter naar school of naar de kinderopvang. Daarna pak ik de trein naar Groningen, een flinke race tegen de klok. Ik woon niet in de stad, dus het is altijd even reizen.”

Volle agenda

Hoewel ze dagelijks dezelfde studieverplichtingen heeft als andere studenten, komen daar nog allerlei dingen bij die voor de meesten niet aan de orde zijn. “Broodtrommels vullen, huiswerk maken, voorlezen, speeltuinen bezoeken, kinderfeestjes; het hoort er allemaal bij. Ontzettend leuk, maar vrije avonden of weekenden zijn voor mij zeldzaam. Daarnaast doe ik ook nog projecten naast mijn studie, want we weten allemaal hoe belangrijk nevenactiviteiten voor je C.V. zijn.”

Toch is de drukke agenda niet waar ze in de praktijk het meest tegenaan loopt. Dat zijn namelijk andere moeders. “Zodra je kinderen hebt, ben je onderdeel geworden van het publieke debat. Werk je? Dan is er kritiek van de thuisblijfmoeders. Blijf je thuis? Dan heb je kritiek van de werkende moeders. Studeer je? Dan begrijpen beide ‘kampen’ je vaak niet. Ik heb vaak vragen gehad als ‘Waarom studeer je in vredesnaam aan de universiteit als je ook kapster kon worden?’ en ‘Vind je je dochter niet zielig?’. Harde uitspraken, maar ze worden echt gedaan. Mensen begrijpen het vaak wel als je werkt als moeder (er moet immers geld worden verdiend), maar als je studeert wordt dit niet als noodzakelijk gezien. Ik was bang voor kritiek van studenten zonder kinderen, omdat je toch allebei in een andere levensfase zit, maar die zijn juist altijd erg enthousiast!”

Gefocust blijven

Het studeren zelf gaat in combinatie met het moederschap gemakkelijker dan ze van tevoren dacht. “Ik was aan het begin van mijn studie erg bang dat ik de hoeveelheid stof niet aan zou kunnen. Dit bleek achteraf erg mee te vallen. Het is heel hard werken, maar door creatief met je tijd om te gaan lukt het allemaal wel. Ik kan niet zomaar ‘even’ besluiten een dagje te studeren. Juist doordat ik niet zelf kan uitkiezen wanneer ik in de boeken duik, loop ik niet vaak achter met de stof.”

Heeft de universiteit eigenlijk speciale regelingen of faciliteiten voor studerende moeders? “Ja en nee. Het beleid van de universiteit kent voor zover ik weet geen bepaalde voorzieningen toe aan fulltime studerende ouders. Denk bijvoorbeeld aan toegang tot online colleges. Ik merk wel dat docenten vaak begripvol zijn en meedenken. Je wordt zeker niet voorgetrokken en dat hoort ook niet, maar er is gelukkig wel begrip. Dit heeft bij mij wel een paar keer het verschil gemaakt tussen opgeven en doorgaan.”

Een tijdje geleden ging er een foto viral waarbij een docent tijdens zijn college een huilend kind van een van zijn studentes op de arm nam. Je kind mee kunnen nemen naar college scheelt een hoop geregel met opvang en plannen, maar toch lijkt Lotte dat niets. “Het gebaar van deze docent was wel prachtig en als uitzondering is hier dan ook niks mis mee, integendeel. Om echter stelselmatig (kleine) kinderen toe te laten tot colleges is een heel ander verhaal. Zoals we allemaal weten kunnen kinderen niet op commando stil zijn. Ik denk dat dit de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede komt. Ik zou me in ieder geval niet kunnen concentreren als mijn dochter bij een hoorcollege is.”

Toekomstplannen

Na het afronden van haar bachelor wil Lotte graag doorstuderen. “Ik heb lang getwijfeld over welke master ik wilde gaan doen. Na een paar goede gesprekken met docenten en heel lang nadenken, heb ik besloten de masters Ondernemingsrecht en European Law te gaan volgen. Dit zal wederom hard werken worden, maar ik ga er helemaal voor! Ik wil mijn dochter een ander leven geven dan dat ik zelf heb gehad. Mijn dochter is gek op reizen en ontdekken. Als ik mijn master heb gehaald, wil ik een korte break nemen en met haar een wereldreis maken. Een reis waarin wij precies doen wat zij wil en waar we later beiden met plezier op kunnen terugkijken.”

En dan natuurlijk de hamvraag: is haar dochter een juriste in de dop? Lachend: “Nee, integendeel. Mijn dochter lijkt qua interessegebieden erg op haar vader. Ze is ontzettend geïnteresseerd in de natuur en alles wat leeft. Het karakter heeft ze dan wel weer van mij. Of je daarmee echter meteen een juriste in de dop bent?”

* Echte naam bij de redactie bekend.

Wil je ook in deze rubriek verschijnen? Stuur dan een mailtje onder vermelding van ‘Naast de studie’ naar redactie@hetrechtenstudentje.nl!