Na je afstuderen – welke van deze 5 type personen word jij?

Misschien ben je al afgestudeerd, misschien nadert het sneller dan je durft te erkennen, of misschien duurt het nog een aantal jaren, in dit artikel lees je wat voor type jij na je afstuderen was of gaat worden!

Door Loes van den Wijngaard

1. De eeuwige student

Deze persoon zit stiekem nog in de ontkenningsfase. Het liefst zou hij, ook al heeft hij er al twee gedaan, nog een extra master doen om maar niet aan het echte leven te hoeven geloven, maar nu Ome Duo gestopt is met je iedere maand geld over maken, zal je toch echt die vacaturebanken af moeten gaan speuren. Maar ook als hij die baan gevonden heeft, maakt hij zich schuldig aan studentikoos gedrag. Hoezo, is het niet oké dan om met een kater op je werk te verschijnen?

2. De workaholic

Dit type afgestudeerde had zijn toekomst al uitgestippeld voordat hij überhaupt voor het eerst plaats nam in een collegezaal. Eerst deze bachelor, dan die master, ondertussen een stage hier, daarna een traineeship daar, om vervolgens te belanden bij dat ene advocatenkantoor waar je al jaren van droomt. De workaholic heeft zijn lijntjes al op tijd uitgezet en kan na zijn afstuderen maar aan één ding denken: die topbaan bemachtigen!

3. De backpacker

De backpacker zegt na zijn studie de schoolbanken vaarwel en hangt zijn wetbundels (tijdelijk) aan de wilgen, want dit type gaat eerst de wereld verkennen! Van drie maanden reizen door Azië tot vrijwilligerswerk in Afrika, de backpacker zal je niet snel terug bij een kantoorbaan verwachten, deze persoon wil nog veel te veel van de wereld zien voor het serieuze leven van start gaat.

4. Het angstige type

Kan ik dit wel? Doe ik het wel goed? Moet ik niet nog een aantal extra vakken volgen, of een cursus? Het angstige type is er na zijn afstuderen nog steeds niet van overtuigd dat hij daadwerkelijk over de vaardigheden beschikt, die je zou moeten hebben met een diploma op zak. Een duik in het diepe is misschien juist precies wat deze persoon nodig heeft!

5. Het zondagskind

Deze persoon lijkt het allemaal aan te komen waaien. Hij kan zo starten bij het advocatenkantoor van zijn vader, het adviesbureau van zijn buurvrouw, of hij wordt aangenomen na de eerste keer solliciteren voor die vacature waar hij altijd al van gedroomd heeft. Het zondagskind gaat fluitend van het studentenleven over naar het werkleven, bij hem loopt alles op rolletjes en hij krijgt het ook nog eens voor elkaar om op vrijdagavond een biertje te drinken met zijn vrienden. Dat menig mens jaloers is op dit type, dat begrijpt hij niet, want bij hem gaat ook wel eens wat fout, toch?!