Het totaal aan boetebedragen voor te laat stopgezette ov-chipkaarten van studenten is gedaald van 13,2 miljoen euro in de periode januari-mei 2017 naar 4,1 miljoen euro in de eerste vijf maanden van dit jaar. Oorzaken: betere communicatie en minder scherpe maatregelen.
De cijfers komen van DUO. Eind 2017 kondigde het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) al maatregelen aan om het aantal boetes terug te dringen. Zo kregen afgestudeerde studenten die hun reisproduct niet hadden stopgezet, maar hier ook niet meer mee reisden, geen boete meer en betaalden de afgestudeerden die hun studentenreisproduct wél bleven gebruiken, in de eerste maand een lagere boete (75 euro). Verder werd meer geïnvesteerd in brieven en mails over het tijdig stopzetten van reisproducten en werden op social media filmpjes gedeeld over hoe je dit het beste kunt doen.
Verdere maatregelen
Daarnaast is de wettelijke uitschrijftermijn van het studentenreisproduct per 1 januari 2019 aangepast van vijf naar tien kalenderdagen. Ook verstuurt DUO extra berichten over het stopzetten van het studentenreisproduct. Vanaf 1 augustus van dit jaar ontvangen oud-studenten na een eerste boete ook een brief op de deurmat. Eind 2019 wordt tot slot een test gestart waarmee studentenreisproducten van net-afgestudeerden automatisch worden stopgezet bij het inchecken.