Met deze tips wordt jouw fiets niet gestolen!

Het academisch jaar gaat weer van start, de introductieweken zijn al begonnen en dat betekent ook dat de fietsendieven hun slag weer kunnen slaan. Met deze tips wordt jouw fiets in ieder geval niet gestolen!

Door Loes van den Wijngaard

1. Investeer in een goed hangslot

Met het standaardslot wat op je fiets zit, red je het helaas niet in de drukke steden. Investeer daarom in een fatsoenlijk hangslot wat niet gemakkelijk doorgeknipt kan worden! Zo kun je je fiets extra goed op slot zetten en maak je het die fietsendieven nog wat moeilijker.

2. Gebruik je hangslot goed

Is een hangslot door je voorwiel en vastmaken aan een rek de manier waarop jij je fiets altijd vastzet? Dan heb je geluk dat je nog nooit terug bij je fiets bent gekomen en alleen je voorwiel hebt aangetroffen! Een voorwiel is namelijk heel makkelijk uit je fiets te halen en te vervangen, dus een hangslot erdoorheen zal fietsendieven niet afschrikken. Zorg daarom altijd dat je je slot ook door een stuk van je frame heen haalt, voor je hem op slot zet.

3. Zet je fiets op slot bij het ventiel

Volgens een oud-fietsendief  is dit de manier om te voorkomen dat je fiets wordt gejat! Bij het openbreken van je slot, loopt de dief dan namelijk een groot risico ook het ventiel af te breken en zo het gehele achterwiel onbruikbaar te maken. Dan is een fiets natuurlijk niet gemakkelijk meer door te verkopen, dus het maakt jouw fiets meteen een stuk minder aantrekkelijk voor dieven!

4. Maak je fiets extra herkenbaar

Of je er nu voor kiest om met een verfbus je graffitikunsten uit te proberen op je fiets, er gekke stickers opplakt, of je naam laat graveren, zorg dat jouw fiets er uitziet als geen ander! Dit maakt jouw fiets namelijk veel moeilijker om door te verkopen dan de dertien in een dozijn zwarte omafietsen en die moeite willen fietsendieven er vaak niet in steken.

5. Zet je fiets in het zicht

Als laatste tip een beetje een inkoppertje: zorg dat mensen je fiets kunnen zien, dus zet hem weg bij een druk terras of een treinstation waar altijd mensen zijn. Een fietsendief zal niet graag worden gespot door omstanders, dus zal sneller een rustige locatie zoeken om zijn slag te slaan. Als je je fiets niet kan vinden als je terugkomt, kijk dan nog eens extra goed rond, want dieven schijnen fietsen te verplaatsen om ze op een rustiger tijdstip als nog mee te kunnen nemen.