Met deze 9 tips loopt je verhuizing op rolletjes

Eindelijk die fijne kamer gescoord of is het juist tijd om je studentenhuis te verlaten? Negen tips waarmee verhuizen een eitje wordt.

1. Begin op tijd

Ook al is die verhuizing nog maanden weg, begin tijdig met plannen. Maak een checklist, kijk wat je nodig hebt tijdens de verhuizing en verdeel de taken onder in zaken die je al kunt regelen en wat moet wachten tot de verhuisdag zelf. Huur dus niet pas twee dagen van tevoren een busje.

2. Bezem door je huis

Weet jij precies wat er onder je bed ligt, zijn er kledingstukken die je al drie jaar niet meer draagt en heb je al die stapels papierwerk en boeken echt nog nodig? Elke kilo die je tijdens de verhuizing niet hoeft te versjouwen is mooi meegenomen, dus houd eerst een flinke opruimbeurt. De meeste steden hebben wel een kledingbank, weggeefwinkel of Facebookgroepen voor de verkoop van spulletjes. Kijk gelijk wat je alvast in dozen kunt opbergen en je slaat twee vliegen in één klap

3. Trommel geen elftal op

Leuk joh, dat hele studentenhuis dat wil meehelpen om je naar je eerste eigen huis te verhuizen. Of dat efficiënt is, is echter een tweede. Spullen sjouwen met een man of vier is doorgaans meer dan genoeg. En dan schakel je anderen in als er geschilderd of verbouwd moet worden.

4. Huur spierballen in

Wonen vrienden of familie niet in de buurt, heb je een kleine kennissenkring of heb je gewoonweg helemaal geen zin om te sjouwen? Huur dan gewoon verhuizers in. Google bijvoorbeeld op ‘verhuizen Den Haag’ en je krijgt ontelbaar veel resultaten.

5. Bespaar niet op keukenrollen

Tape, keukenrollen, zeil en plakband; zomaar wat zaken waar je altijd te weinig van hebt ingeslagen. Wapper dus even flink met je pinpas als je deze zaken gaat kopen, komt altijd van pas.

6. Laat die verhuisdozen zitten

Serviesgoed en andere breekbare spullen kun je inderdaad het beste in verhuisdozen stoppen, maar de rest laat zich het beste vervoeren in shoppers. Met drie verhuisdozen zit de achterbank vol, terwijl je grote tassen veel beter kunt vormen en stapelen.

7. Meten is weten

Dit geldt zowel voor de aanschaf van nieuwe meubels als bij verhuizen: meten, meten, meten. Niets zo vervelend als dat je nét die antieke bijzettafel van je oma niet meer in het verhuisbusje krijgt of dat die gloednieuwe hoekbank toch wel heel veel plek inneemt in je studentenkamer.

8. Maak het jezelf makkelijk

Laten we eerlijk zijn; niemand kijkt ernaar uit om een wasmachine, droger of loodzware kledingkast te sjouwen. Denk daarom aan steekkarretjes en hondjes, je rug is je dankbaar. Woon je in een stad waarbij de meubels regelmatig door het raam naar binnen of buiten moeten? Google bijvoorbeeld eens op ‘verhuislift Den Haag’.

9. Opslag? De keuze is reuze

Moeten je spullen tijdelijk in een opslag? Kijk dan kritisch naar je budget en de (emotionele) waarde van je spullen. Er zit een groot verschil tussen bekende commerciële bedrijven die verwarmde garageboxen met glimmende vloeren aanbieden en kleinere bedrijven waar je je spullen in een simpele container op een industrieterrein op kunt slaan.

Alle goede tips ten spijt; het belangrijkste tijdens een lange verhuisdag blijft toch ook je mindset. Bereid je voor, maak je niet te druk, zorg voor voldoende eten en drinken voor de harde werkers en maak er een gezellige dag van!