Varkenshaas met paddenstoelensaus / Varkenshouderij arrest

De Hoge Raad besloot in het Varkenshouderij arrest dat formele wetten niet getoetst mogen worden aan algemene nationale en internationale ongeschreven rechtsbeginselen, gelet op artikel 120 Grondwet. Hierdoor kon men in casu niet toetsen of de maatregel van de wetgever om de hoeveelheid varkens te verminderen onverbindend was of niet. Hoe dan ook, de varkenshaas in dit recept is verrukkelijk. 

Door Bram de Jong

Ingrediënten voor vier personen 

  • 400 gr varkenshaas
  • 600 gr paddenstoelenmelange
  • 800 ml paddenstoelenbouillon (van tablet)
  • 4 sjalotten
  • 4 eetlepels bloem
  • 100 gr boter 200 ml crème fraîche
  • 240 ml (verse) slagroom

Bereiden  

  1. Vouw het dunne gedeelte van de varkenshaas dubbel, zodat het overal ongeveer even dik is en zet het vast met een cocktailprikker. Bestrooi het vlees met zout en peper en wentel het vlees door bloem. Schud de bloem er een beetje af.
  2. Snipper de sjalot fijn en snijd de paddenstoelen in plakjes. Doe de helft van de boter in een koekenpan en verhit deze. Bak de paddenstoelen en de sjalot in 8 minuten gaar en goudbruin.
  3. Voeg de bouillon toe en laat dit 5 minuten inkoken. Voeg de slagroom eraan toe en laat het mengsel nog ongeveer 8 minuten koken tot de saus is gebonden. Voor de binding kun je eventueel nog wat overgebleven bloem aan de saus toevoegen. Voeg verder zout en peper naar smaak toe.
  4. Verhit de overgebleven boter in een koekenpan en bak de varkenshaas, zoals aangegeven op de verpakking. Snijd vervolgens de varkenshaas in dunne plakken.
  5. Serveer de varkenshaas met een lepel saus ernaast.

 

Tip: Lekker met gebakken aardappelschijfjes en een groene salade.