Meesterlijke Recepten: Pannenkoekentrio

Eens in de twee weken vind je in deze rubriek recepten met een juridisch tintje. Vandaag een link met een zaak uit het bestuursrecht: Pannenkoekenhuis de Kabouter.

Hierin werd op grond van het Verkeersbesluit door de Provincie de provinciale weg voor enkele maanden afgesloten. De eigenaar van Pannenkoekenhuis De Kabouter stelde door de wegafsluiting gederfde inkomsten te hebben geleden en vroeg bij de Provincie om schadevergoeding. Uit dit arrest volgt dat de burgerlijke rechter niet oordeelt over de vraag of een schadeveroorzakend besluit vergezeld had moeten gaan van een onzuiver schadebesluit, indien het schadeveroorzakende besluit formele rechtskracht heeft verkregen.

De onderstaande drie recepten laten zien dat je met weinig én goedkope ingrediënten makkelijk een volwaardige maaltijd op tafel zet. Hollandse pannenkoeken wat saai? Ga dan voor de Amerikaanse variant of heerlijke Franse crèpes!


Hollandse pannenkoeken (voor vier personen)

Ingrediënten
– 200 g bloem of zelfrijzend bakmeel
– mespuntje zout
– 3 eieren
– 1/2 liter melk
– 75 g boter

Bereidingswijze
– Zeef de bloem of het bakmeel met het zout in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek daarin de eieren.
– Voeg ± 2 dl melk toe en roer het geheel met een garde of handmixer tot een glad beslag. – – Verdun het beslag al roerende met de rest van de melk.
– Verhit een klontje boter in een koekenpan en wacht tot een deel van het schuim is weggetrokken. Bak de pannenkoek op een matig hoog vuur en wacht tot de bovenkant van de pannenkoek droog is. Keer de pannenkoek en bak de andere kant op een matig hoog vuur eveneens mooi lichtbruin.
– Houd de pannenkoeken warm door het bord op een pan met heet water te zetten. Bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier.

Serveer met stroop, kaneel- of poedersuiker, chocopasta, jam, vers fruit óf (redactiefavoriet) een bolletje vanille-ijs.


Amerikaanse pannenkoeken (voor vier personen)

Ingrediënten
– 4 dl melk
– 300 gram bloem
– 20 gram bakpoeder
– 2 eieren
– 2 eetlepels suiker
– olie of boter

Bereidingswijze
– Gooi alle bloem in de kom en giet hier een deel van de melk langzaam bij. Roer het mengsel.
– Voeg de eieren toe en giet langzaam de rest van de melk erbij. Blijf ondertussen het beslag mixen met een mixer. Zorg ervoor dat het beslag uiteindelijk zo stroperig wordt als dikke yoghurt.
– Voeg dan een snufje zout toe aan het beslag.
– Gooi steeds een beetje beslag in de koekenpan(nen). Als er bubbels van het beslag aan de oppervlakte verschijnen, dan kun je de pannenkoek omdraaien. Bak de pannenkoeken totdat ze lichtbruin zijn.

Serveer met maple syrup, honing, klont roomboter, appelstroop, blauwe bessen of aardbeien.


Franse crêpes (voor 6 crèpes)

Ingrediënten
2 eieren
– 2 snuifjes zout
– 50 gram boter
– 250 ml melk
– 100 g bloem
– eventueel: 1 eetlepel vanille-essence

Bereidingswijze
– Klop met een garde in een kom de eieren met de melk en 30 gram gesmolten boter door elkaar (de rest van de boter gebruik je voor het bakken).
– Meng in een andere kom de bloem met 2 snufjes zout. Maak een kuiltje in het midden. Giet er al kloppend geleidelijk het eimengsel in. Klop alles met een garde tot een glad mengsel.
– Voeg eventueel 1 eetlepel vanille-essence toe.
– Vet een crêpespan licht in met boter en verhit de pan. Giet een klein beetje beslag in de pan. Zwenk de pan zodat het beslag uitloopt. Bak tot de rand van de crêpe krimpt. Neem een spatel en keer er de crêpe mee om. Laat nog 1 minuut bakken.

Serveer met suiker, fruit, nutella, rum, sinaasappelsaus of whiskey cream.


BON APPETIT!